Το δημόσιο, ο κ Βορίδης, η αποτελεσματικότητα, πότε θα είμαστε όλοι … «γεμάτοι χαρά»

Πέτρος Τρουπιώτης 22-02-2021 00:00
Το δημόσιο, ο κ Βορίδης, η αποτελεσματικότητα, πότε θα είμαστε όλοι … «γεμάτοι χαρά»
Σκέψεις με αφορμή άρθρο του υπουργού Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση στον «μεγάλο ασθενή», το δημόσιο τομέα

Σε  άρθρο του (Καθημερινή 14-2-2021),ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, μας ρωτά στον τίτλο του αν  “Μεταρρυθμίζεται το Δημόσιο;”.

Ομολογώ ότι ο τίτλος αυτός με προβλημάτισε και ολίγον με ξάφνιασε.

Και με ξάφνιασε, για δύο κυρίως λόγους. 

Ο ένας, είναι καθαρά δημοσιογραφικός. 

Ένας από τους πρώτους «δασκάλους μου» και κορυφαίος δημοσιογράφος, ο μακαρίτης,  Τάκης Λαμπρίας, μου έχει μάθει ότι ποτέ δεν βάζουμε ερωτηματικό στο τίτλο. Και αυτό γιατί ο αναγνώστης «αγοράζει την εφημερίδα για να του απαντήσουμε στις ερωτήσεις του και όχι να αναρωτηθούμε μαζί του». Και βεβαίως έχει πολύ δίκιο.

Ο δεύτερος, έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την ιδιότητα του αρθρογράφου. Αν λέω, ο αρμόδιος για την μεταρρύθμιση του δημοσίου, αναρωτιέται για το αν αυτή μπορεί να γίνει, αρά έχει αμφιβολίες , τότε …άστα να πάνε…

Διάβασα λοιπόν το σχετικό άρθρο με ένα είδος «αγωνίας» , θα μπορούσα να πω, φοβούμενος μήπως ο υπουργός καταλήγει σε κανένα, «τα πράγματα είναι δύσκολα» ή «δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές», ή ίσως άλλες γενικότητες που θα με οδηγούσαν να πιστέψω πως  πάει και αυτή η ευκαιρία.

Με ικανοποίηση, μπορώ να πω, διαπίστωσα από το κείμενο του άρθρου, πως ο τίτλος ήταν μάλλον, αυτό που λένε στην δημοσιογραφία «πιασάρικος». Ίσως και το ερωτηματικό είχε μπει ακριβώς για να προβληματίζει τον πιθανό αναγνώστη και να τον «τραβήξει» λόγω και της ιδιότητας του συγγραφέα.

Γιατί στο κείμενο αυτό, έστω και με αρκετά περίτεχνα λόγια (δικηγόρος γαρ ο συγγραφέας), ο υπουργός κάνει σαφές ότι όχι μόνον έχει αντιληφθεί ότι το δημόσιο πρέπει να αλλάξει ριζικά και να εκσυγχρονιστεί άμεσα, αλλά έχει και συγκεκριμένα σχέδια γι΄ αυτό.  

Και είναι πολύ ευχάριστο ότι αναφέρει συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Αρκεί βέβαια να γίνουν και μάλιστα ΑΜΕΣΑ.

Θα μείνω μόνον σε δυο –τρία σημεία.

Λέει ο υπουργός σε κάποιο σημείο του άρθρου «Το δημόσιο είναι μεγάλο καράβι και τα μεγάλα καράβια στρίβουν δύσκολα…»

Να ένα «πεδίο δόξης λαμπρό», υπουργέ μου. Να μειωθεί το μέγεθος (και σε αρμοδιότητες και σε πρόσωπα) του δημοσίου.

Σε άλλο σημείο αναφέρει για  «οργανωμένα συμφέροντα…που επιτυγχάνουν να ηγεμονεύσουν στην χάραξη πολιτικής για το δημόσιο». 

Και αυτό κ. υπουργέ, είναι δικό σας καθήκον να το αλλάξετε. Εξάλλου, αποκλειστική σας αρμοδιότητα είναι η χάραξη πολιτικής. (Ελπίζω βέβαια, μέσα στα οργανωμένα συμφέροντα να περιλαμβάνεται και μεγάλο μέρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας του χώρου….).

Και τέλος σε ένα άλλο σημείο ο κ. Βορίδης αναφέρει «…θα μας οδηγήσουν σε ένα δημόσιο σύγχρονο, ικανό να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο του στην σύγχρονη απαιτητική εποχή».

Θέλω να πιστεύω πως με την φράση σας αυτή εννοείτε αυτό που λέει ο μέσος πολίτης, ένα δημόσιο αποτελεσματικό, χωρίς γραφειοκρατία, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διαδικασίες που οδηγούν τα πράγματα στην ακινησία.

Ένα δημόσιο δηλαδή, που θα το πληρώνουμε όλοι για να μας εξυπηρετεί και όχι (όπως γίνεται ορισμένες φορές) ένα δημόσιο που λειτουργεί –κατά προτεραιότητα- για την εξυπηρέτηση όσων εργάζονται σε αυτό….

«Ο δρόμος είναι απαιτητικός και τον βαδίζουμε γεμάτοι χαρά», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βορίδης. Και το αν είναι απαιτητικός ή όχι ο δρόμος, αφορά αυτόν που έχει αναλάβει να τον βαδίσει.

Εμείς, ως πολίτες, ελπίζουμε να είμαστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και εμείς «γεμάτοι χαρά» από τα αποτελέσματα που θα φανούν στην καθημερινότητα μας….

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo