Λιακούλη: Ο κυβερνητικός αυτοδιοικητικός αχταρμάς, συνεχίζεται

lawandorder.gr 20-02-2021 14:25
Λιακούλη: Ο κυβερνητικός αυτοδιοικητικός αχταρμάς, συνεχίζεται
Δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη, υπεύθυνης Κοινοβουλευτικού Τομέα Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής

Δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη, υπεύθυνης Κοινοβουλευτικού Τομέα Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής

Τελικά, η έννοια του «απλού και αυτονόητου», επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι με την επιτελική Κυβέρνηση των… μεγάλων επιτελείων, που επιτελούν σοβαρό επιτελικό έργο, είναι ζητούμενο.

Εξήγγειλε, όπως διαβάζουμε στον πάντα έγκυρο «airetos.gr», σε γραπτή συνέντευξή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιος Πέτσας, τη δυνατότητα των δημάρχων να μεταβιβάζουν αρμοδιότητες στις Κοινότητες.

Κι όμως ναι!

Οι Κοινότητες των «νέων, αυξημένων αρμοδιοτήτων» είναι αυτές, που ο ίδιος σκοπεύει να αποστεώσει οριστικά και αμετάκλητα στο περιλάλητο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο των ΟΤΑ (που όλοι αναμένουμε, αλλά ακόμη δεν έχουμε επισήμως δει στη δημόσια διαβούλευση…).

Υπάρχει και ακόμη μία ειδοποιός λεπτομέρεια, σε αυτή τη διοικητική «γαλαντομία» του κ. Αναπληρωτή Υπουργού.

Η «δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους προς τις Κοινότητες» υπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια και προβλέπεται - όπως ήταν αναμενόμενο - από έναν ακόμη εμβληματικό, αυτοδιοικητικό νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το ν. 3852/2010 (άρθρο 84, παρ.1), γνωστό σε όλους και ως «Σχέδιο Καλλικράτη»!

Κι όχι τυχαία, αφού το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν πίστευε και νομοθετούσε υπέρ του πάγιου αιτήματος για περαιτέρω ενδο-δημοτική αποκέντρωση.

Αυτό το ατέρμονο διοικητικό «μπρος-πίσω», οι ανέξοδες υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος και η παντελής έλλειψη κατανόησης της βασικής αυτοδιοικητικής νομοθεσίας από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ένα μόνο πράγμα δείχνει: ότι και πάλι η κυβέρνηση, παρότι «ανακάτεψε την τράπουλα» της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους δικούς της –εσωτερικής κατανάλωσης λόγους, δεν έχει κανένα - μα κανένα – συνολικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζουμε να μιλάμε δυνατά και με πείσμα για την ανάγκη ενός «στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την αυτοδιοίκηση» και την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε ότι αγνοούνται τα στοιχειώδη.

Προφανώς αυτά που εμείς λέμε, αποτελούν για την Κυβέρνηση, ψιλά και ακαταλαβίστικα, προοδευτικά γράμματα.

Κι αυτό, για την χάραξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα της αυτοδιοίκησης, είναι ένα πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo