• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σκόπια: «Εμφύλιος» για την εθνική καταγωγή στις αστυνομικές ταυτότητες ... και στη μέση η ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 19-02-2021 22:38 Τελευταία ενημέρωση: 19-02-2021 23:57
Σκόπια: «Εμφύλιος» για την εθνική καταγωγή στις αστυνομικές ταυτότητες ... και στη μέση η ΕΕ
Σε σπαζοκεφαλιά για την εσωτερική πολιτική κονίστρα των Σκοπίων, έχει εξελιχθεί αυτή την περίοδο το ζήτημα της αναγραφής ή μη της εθνικής καταγωγής στις νέες αστυνομικές ταυτότητες της χώρας

Σε σπαζοκεφαλιά για την εσωτερική πολιτική κονίστρα των Σκοπίων, έχει εξελιχθεί αυτή την περίοδο το ζήτημα της αναγραφής ή μη της εθνικής καταγωγής στις νέες αστυνομικές ταυτότητες της χώρας.

Κάτι που δημιουργεί πρόβλημα και στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεδομένου ότι το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, BESA, ζητάει να αναγράφεται η εθνότητα των πολιτών (π.χ. αλβανική). Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει να υπόσχεται στον εταίρο του την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Η ντιρεκτίβα της ΕΕ για τις ταυτότητες

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έκανε την εμφάνισή του ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Ντέϊβιντ Γκιρ (David Geer), λέγοντας ότι «η νομοθεσία της ΕΕ, η οποία σχετίζεται με την αναγραφή της εθνικής καταγωγής στα δελτία ταυτοτήτων, είναι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος απαγορεύει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως η φυλή, η εθνική καταγωγή, ο πολιτικός ή θρησκευτικός προσανατολισμός και άλλες πεποιθήσεις».

Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι αν και μέχρι τώρα το θέμα καθοριζόταν με βάση τις εθνικές πολιτικές του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ, στο εξής θα εφαρμόζεται αυτή η γενική ντιρεκτίβα.

«Οι ταυτότητες στην ΕΕ ρυθμίζονται, επί του παρόντος, από το εθνικό δίκαιο των κρατών- μελών», είπε, για να προσθέσει όμως ότι ο νέος Κανονισμός «θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους». Ο ίδιος σημείωσε ότι το ζήτημα της εναρμόνισης του νομικού συστήματος της χώρας με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ είναι σημαντικό και ότι η ΕΕ παροτρύνει πάντα τη Βόρεια Μακεδονία προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, αφού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αξιολογηθούν κατά την έναρξη των σε βάθος διαπραγματεύσεων.

Πολυεθνική χώρα

Από τη μεριά του, ο Ζ.Ζάεφ, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγραφής της εθνικής καταγωγής στις ταυτότητες, είπε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία και ότι ναι μεν η χώρα θα ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές συστάσεις, αλλά η αναγραφή της εθνικής καταγωγής είναι αποδεκτή, επειδή, όπως είπε, «είμαστε μία πραγματικά πολυεθνική χώρα και το δικαίωμα στον προσδιορισμό πρέπει να το σεβαστούμε».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η ιθαγένεια είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά «η έκφραση της βούλησης, όταν εκδηλώνεται εκ μέρους των μικρότερων κοινοτήτων που επιθυμούν να έχουν εθνική καταγωγή, δεν μπορεί να απαγορευτεί».

Και κατέληξε, κάνοντας και πάλι τα γνωστά «μακεδονικά φάλτσα» του προς άγραν εσωτερικής πελατείας: «Επειδή η διάκριση ανάμεσα στην ιθαγένεια και στην εθνική καταγωγή είναι πραγματικά μεγάλη και έχει διαφορά, καθώς όταν μιλάτε για μακεδονική ιθαγένεια αυτό είναι όλοι οι πολίτες μας, ενώ όλοι οι Μακεδόνες (!) δεν έχουν την ίδια εθνική καταγωγή. Κάποιοι είναι Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Βλάχοι, Βόσνιοι, Σέρβοι και όλες οι άλλες εθνικές κοινότητες. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κατανόηση για τον προσδιορισμό τους. Όπως πολεμάμε εμείς οι Μακεδόνες (!) για τη μακεδονική (!) μας ταυτότητα, τη μακεδονική (!) μας γλώσσα, έτσι πρέπει να σεβαστούμε τα ζητήματα ταυτοτήτων και των ολιγομελών κοινοτήτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo