«Αερομαχίες» στο Αιγαίο - Σε αναμονή για έξοδο ή μη του «Τσεσμέ»

Θανάσης Αργυράκης 17-02-2021 19:25
«Αερομαχίες» στο Αιγαίο - Σε αναμονή για έξοδο ή μη του «Τσεσμέ»
Η Navtex για το σκάφος Τσεσμέ και οι σημερινές παραβιάσεις προκαλούν πολλά ερωτήματα

Δύο εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν σήμερα στους ουρανούς του Αιγαίου, όταν τα τουρκικά προέβησαν σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΧΧ).

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μαχητικά εμφανίστηκαν και επιχείρησαν την παραβίαση του ΕΧΧ, μετά από αρκετές εβδομάδες μηδενικών παραβιάσεων εκ μέρους μαχητικών αεροσκαφών της γείτονος και κάποιων λίγων από αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης (κατασκοπευτικά), τα οποία πετούν σχεδόν καθημερινά κατά μήκος της γραμμής του ελληνικού και του τουρκικού FIR.

Η επανεμφάνιση τουρκικών μαχητικών έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Αγκυρα ανακοίνωσε με Navtex που εξέδωσε πρόσφατα για την έξοδο του παλαιού ερευνητικού σκάφους της, Τσεσμέ. Ειδικότερα, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Μια κίνηση που προκαλεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι εκκρεμεί η επαναληπτική συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πρέπει να γίνει στην Αθήνα. Κατά φημολογία, μάλιστα, προγραμματίζονται για την αρχή του Μαρτίου.

Μένει, βέβαια, να φανεί κατά πόσο το Τσεσμέ θα εξέλθει και θα κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Λέσβο και Σκύρο. Πολύ περισσότερο, εάν θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ΓΕΕΘΑ, πάντως, παρακολουθεί το θέμα και ανάλογα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, θα κινηθεί. Προς το παρόν, το θέμα φέρεται να έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα, κατεγράφησαν τέσσερις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (τρεις με  δύο F-16 και ένας με δύο F-4), εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, τα οποία προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και μια παραβίαση του ΕΧΧ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo