17.4 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ που κλείνει τα δικαστήρια


    Στην κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που προβλέπει αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, προχώρησε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
    Την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ υπογράφουν 13 Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων. Με την αίτηση ζητούν την ακύρωση της νέας ΚΥΑ (υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021), κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας (Αριθ. Πρωτοκόλλου Κατάθεσης Ε482/2021).
    Μεταξύ άλλων οι πρόεδροι τω δικηγορικών Συλλόγων στην αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζουν ότι η νέα ΚΥΑ:
    «α) Πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία,
    β) Παραβιάζει τις αρχές:
    i) της διάκρισης των εξουσιών,
    ii) της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια,
    iii) της αναλογικότητας και
    iv) της χρηστής διοίκησης.
    γ) δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση και
    δ) Αντίκειται στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας».
    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η νέα ΚΥΑ είναι «ακυρωτέα λόγω παράβασης των άρθρων 5 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 26 του Συντάγματος και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ».
    Να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε σε εκτέλεση της από 13.2.2021 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
    Δείτε εδώ ολόκληρη την αίτηση ακύρωσης.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ