Η Αίγυπτος ευχαριστεί την Ελλάδα για την μέχρι πρότινος εκπροσώπησή της στο Κατάρ

Θανάσης Αργυράκης 15-02-2021 18:43 Τελευταία ενημέρωση: 15-02-2021 18:54
Η Αίγυπτος ευχαριστεί την Ελλάδα για την μέχρι πρότινος εκπροσώπησή της στο Κατάρ
Μετά την πρόσφατη συμφωνία της Αλ-Ούλα, η Αίγυπτος αποφάσισε να επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στο Κατάρ»

Η Αίγυπτος εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Ελληνική πλευρά για την μέχρι πρότινος εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Ελλάδα, αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως γνωστόν, το 2017, εξαιτίας της «κόντρας» που ξέσπασε ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, πάγωσαν οι διπλωματικές σχέσεις αρκετών αραβικών χωρών με το Κατάρ. Επίσης, η Σ.Αραβία επέβαλε εμπάργκο στο κράτος, ενώ αντίθετα έσπευσε να το «υπερασπιστεί» τότε –και στρατιωτικά- η Τουρκία.

Εκείνη την περιοδο, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Υεμένη ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

Η Ελλάδα, τότε, η οποία διατήρησε τη διπλωματική αποστολή της στο Κατάρ ανέλαβε και την εκπροσώπηση της Αιγύπτου. Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού στο Κατάρ ζούσε και ζει σημαντικός αριθμός Αιγυπτίων υπηκόων.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Κατάρ, υπό την αμερικανική «αιγίδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές, «η Αίγυπτος, δια του πρέσβη της στην Αθήνα, εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες τις ευχαριστίες της στην ελληνική πλευρά για την μέχρι πρότινος εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν, «η αιγυπτιακή πλευρά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την συνδρομή των αιγυπτιακών αρχών στο Κατάρ, αλλά και των χιλιάδων Αιγυπτίων πολιτών που διαμένουν στη χώρα».

Υπενθυμίζεται, σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ότι «η Αίγυπτος είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια και είχε τότε ζητήσει από την Ελλάδα να την εκπροσωπεί στην εν λόγω χώρα.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία της Αλ-Ούλα, η Αίγυπτος αποφάσισε να επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στο Κατάρ».

Τέλος, καταλήγουν, «το γεγονός ότι η Αίγυπτος, κατά το ανωτέρω διάστημα, είχε ζητήσει από την Ελλάδα να την εκπροσωπεί στο Κατάρ, σηματοδοτεί αφενός τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo