• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέα διαβατήρια - «Ονοματολογικός πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και στην αντιπολίτευση

Θανάσης Αργυράκης 13-02-2021 08:57 Τελευταία ενημέρωση: 13-02-2021 08:57
Νέα διαβατήρια - «Ονοματολογικός πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και στην αντιπολίτευση
Νέα αντιπαράθεση για το ονοματολογικό έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και την αντιπολίτευση

Νέα αντιπαράθεση για το ονοματολογικό έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και την αντιπολίτευση με αφορμή τα νέα διαβατήρια, τα οποία, πλέον, πρέπει να φέρουν τη νέα συνταγματική ονομασία και όχι την παλαιά, δηλαδή νέτα – σκέτα «Μακεδονία», αλλά και απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της βόρειας γείτονος, που απαγόρευσε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση να φέρει την ονομασία «μακεδονική».

Ενδεικτικά είναι όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Nova Makedonija, η οποία, αναφερόμενη στην εναρμόνιση των ταξιδιωτικών εγγράφων των πολιτών με το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει ότι εσχάτως στο Κοινοβούλιο παρατηρείται μια ιδιαίτερη «σπουδή και βιασύνη για την υϊοθέτηση των αλλαγών, ούτως ώστε οι ταυτότητες, τα διαβατήρια και τα διπλώματα οδήγησης να εναρμονιστούν με το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας, καθώς και να αρχίσουν να εκδίδονται δίγλωσσα από την 1η Ιουλίου».

Διαβατήρια - τοπωνύμια

Ενώ, λοιπόν, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, η κυβέρνηση Ζάεφ βιάζεται να αλλάξει τα πάντα, η Ελλάδα «δεν έχει εφαρμόσει σχεδόν καμία από τις υποχρεώσεις της από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πολύ περισσότερο, προσθέτει, «η ΕΕ δεν κάνει το παραμικρό για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά, αντίθετα, παρουσιάζονται και νέα εμπόδια στον δρόμο προς την ΕΕ».

Η εφημερίδα, επίσης, παραθέτει σχόλιο του καθηγητή, Μπόρτσε Νταβιντκόφσκι, ο οποίος αναφέρει πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τόσο για τη Βόρειο Μακεδονία συγκεκριμένες «προθεσμίες για την αλλαγή και εναρμόνιση των ταξιδιωτικών και προσωπικών εγγράφων», όσο και για την η Ελλάδα «αλλαγές στα τοπωνύμια, μεταξύ άλλων, στην οδική σήμανση. Ωστόσο, η εφαρμογή των υποχρεώσεων της Ελλάδας παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα».

Απαγόρευση ονομασίας

Στο μεταξύ, με αφορμή δημοσίευμα στον ιστότοπο, MKD, σύμφωνα με τον οποίο «ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριτσιτς, δεν επιτρέπει τον όρο “Μακεδονία” να εμπεριέχεται στον τίτλο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης», το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ως εξής:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης των όρων “Μακεδονία”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, “ΠΓΔ της Μακεδονίας”, καθώς και της προσωρινής ονομασίας “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” και του μέχρι τώρα παράνομα χρησιμοποιούμενου ακρωνύμιου “ΠΓΔΜ” σε μεταφρασμένη ή αμετάφραστη μορφή».

Και καταλήγει: «Σε περίπτωση που στο καταστατικό ενός φορέα αναφέρεται ότι δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια της χώρας και στο εξωτερικό, η έγκριση μιας τέτοιας ονομασίας είναι δυνατή μόνον στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo