23.6 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Λευτέρης Οικονόμου: Ο «ισορροπιστής» της Κατεχάκη που ξέρει την ΕΛ.ΑΣ από το Α ως το Ω


    Ξεκίνησε την καριέρα του στην αστυνομία το 1974 ως χωροφύλακας για να φτάσει το 2011 να βρίσκεται στη θέση του αρχηγού του σώματος, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε κοινωνική αναταραχή, βιώνοντας συνθήκες εξέγερσης στα χρόνια των Μνημονίων.
    Είναι ο άνθρωπος που σταματάει στην οδό Ερμού για να χαιρετίσει αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ που εκτελούν υπηρεσία, ενώ βρίσκεται για βόλτα με την οικογένεια του, είναι ο «ισορροπιστής της Κατεχάκη», ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι, πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
    Αυτό είναι ένα μέρος του προφίλ του Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.
    Ο Λευτέρης Οικονόμου έχει περάσει από διάφορες νευραλγικές θέσεις της αστυνομίας, ξεκινώντας από την Κρατική ασφάλεια, ενώ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το «πράσινο» φως για την δημιουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ίσως της πιο μάχιμης υπηρεσίας με πλήθος επιτυχιών και καθημερινή παρουσία στο πλευρό των πολιτών.
    Αυστηρός αλλά δίκαιος με «άριστη επιχειρησιακή γνώση» σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, στον οποίο αποδίδεται εν πολλοίς η αλλαγή της εικόνας σε «δύσκολες περιοχές» όπως αυτή των Εξαρχείων». Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί, που τονίζουν πως «ο Οικονόμου υπήρξε αρχηγός στα δύσκολα κατά το παρελθόν, εκεί που οι πολιτική ηγεσία μετρούσε «πολιτικές απώλειες», αυτός «έμπαινε στη φωτιά» καλούμενος να διαχειριστεί συγκεντρώσεις χιλιάδων πολιτών στο κέντρο της Αθήνας σε εποχές δύσκολες με 200.000 άτομα στην πλατεία Συντάγματος, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων και οι «Αγανακτισμένοι».
    Ο Λευτέρης Οικονόμου έχει χαρακτηριστεί ο άνθρωπος που βρίσκει λύσεις, εκεί που οι άλλοι βρίσκουν «τοίχο» και πως γνωρίζει το σώμα «από το Α έως το Ω, με επιχειρησιακή γνώση και επάρκεια που λίγοι μπορούν να έχουν στην Κατεχάκη», όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
    Παράλληλα, άτομα που έχουν συναναστραφεί μαζί του και ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για άτομο « αυστηρό αλλά δίκαιο που δεν δέχεται παρεμβάσεις» ενώ «χαίρει» όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές «της απολύτου εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου». Ο Λευτέρης Οικονόμου, διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 05-11-2009 έως τις 17-10-2011, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ