• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στο ΣτΕ με πιλοτική δίκη το πρόστιμο των 300 ευρώ - «Παγώνει» η εκδίκαση σχετικών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια

Κατερίνα Μάνθου 12-02-2021 13:09 Τελευταία ενημέρωση: 12-02-2021 13:11
Στο ΣτΕ με πιλοτική δίκη το πρόστιμο των 300 ευρώ - «Παγώνει» η εκδίκαση σχετικών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια
Το όλο ζήτημα έφτασε στο ΣτΕ κατόπιν αιτήματος που κατέθεσαν 46 Θεσσαλονικείς, σε βάρος των οποίων είχαν κοπεί πρόστιμα κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου

Από την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει πλέον η συνταγματικότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά του COVID-19.

Το θέμα αυτό θα εκδικασθεί από το ΣτΕ ως πιλοτική δίκη. Αυτό σημαίνει πως η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια για ακύρωση αυτών των προστίμων «παγώνουν» μέχρι να κρίνει το θέμα το ΣτΕ. Από την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ θα εξαρτηθεί και η «τύχη» των υπολοίπων υποθέσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση.

Το όλο ζήτημα έφτασε στο ΣτΕ κατόπιν αιτήματος που κατέθεσαν 46 Θεσσαλονικείς, σε βάρος των οποίων είχαν κοπεί πρόστιμα κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου. Όλοι είχαν καταθέσει προηγουμένως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Ακόμη είχαν καταθέσει και αντιρρήσεις κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Στη συνέχεια, οι 46 επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο ΣτΕ, ζητώντας οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πιλοτικές δίκες. Μάλιστα, οι προσφεύγοντες αναφέρουν πως ανάλογες αιτήσεις εκκρεμούν και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Οι «46» μεταξύ άλλων υποστηρίζουν πως η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απαγορεύθηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις στο σύνολο της επικράτειας και προβλέφθηκε η επιβολή προστίμων, αντίκειται στο άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες θέτουν ζητήματα για το εάν παραβιάστηκε το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, όπως επίσης και το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo