Σαουδική Αραβία: Απελευθερώθηκε ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης

lawandorder.gr 10-02-2021 20:42
Σαουδική Αραβία: Απελευθερώθηκε ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης
Η γυναίκα είχε καταγγείλει ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και σεξουαλικής βίας. Μάλιστα είχε κάνει δύο απεργίες πείνας και είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης

Η εξέχουσα υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αποφυλακίστηκε μετά από 1.001 ημέρες υπό κράτηση.

Η Χαδλούλ βρέθηκε με την οικογένειά της την Τετάρτη το απόγευμα μετά από μια συντονισμένη εκστρατεία από συγγενείς και διεθνείς ομάδες προασπίσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αδερφή της Λίνα δημοσίευσε μια φωτογραφία της χαμογελαστή Λουτζέιν στο Twitter νωρίς το απόγευμα Ριάντ - την πρώτη εικόνα της πιο διάσημης κρατούμενης στο Βασίλειο. «Η Λουτζέιν είναι στο σπίτι!!!», είπε το συνοδευτικό μήνυμα.

Η γυναίκα είχε καταγγείλει ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και σεξουαλικής βίας. Μάλιστα είχε κάνει δύο απεργίες πείνας και είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.  

Η Χαδλούλ κατηγορείτο ότι επεδίωκε αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση της Χαδλούλ κινδύνευε να θέσει από νωρίς μια επιπρόσθετη πρόκληση στη σχέση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει περιγράψει τη Σαουδική Αραβία ως «παρία» όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε η Τζεν Ψάκι εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου είχε σχολιάσει σχετικά «Φυσικά, αναμένουμε από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει το ιστορικό της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε. «Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τις σαουδαραβικές φυλακές πολιτικών κρατουμένων, όπως υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo