Υγειονομική «τρικυμία» στα Δυτικά Βαλκάνια - Παγώνει η κόντρα Σόφιας-Σκοπίων;

Θανάσης Αργυράκης 09-02-2021 22:03 Τελευταία ενημέρωση: 09-02-2021 22:04
Υγειονομική «τρικυμία» στα Δυτικά Βαλκάνια - Παγώνει η κόντρα Σόφιας-Σκοπίων;
Ένα επικίνδυνο «κοκτέηλ» προβλημάτων στη γειτονιά μας

Σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της ΕΕ στα Βαλκάνια, έχει επιφέρει η δραματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού εκ μέρους της Κομισιόν.

Εν μέσω υγειονομικής «τρικυμίας» στα Δυτικά Βαλκάνια, και υπό τις ηχηρές διαμαρτυρίες ότι η ΕΕ αδιαφορεί για τα Βαλκάνια και ότι ουδόλως έχει φροντίσει να βοηθήσει δύο ιδιαίτερα φτωχές χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, να ξεπεράσουν την υγειονομική κρίση, την συνολικότερη εικόνα της ΕΕ στην περιοχή μας πλήττει και η «κόντρα» Σόφιας-Σκοπίων.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «κοκτέηλ» προβλημάτων που, όπως εκτιμάται, αποδυναμώνει αισθητά την εικόνα της ΕΕ ως καθοριστικού παραγοντα στα Βαλκάνια, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση των αντι-ευρωπαϊκών τάσεων.

Στην υγειονομική κρίση που κλυδωνίζει συνολικά την ΕΕ, ως γνωστόν, εδώ και καιρό έχει έχει προστεθεί και το βουλγαρικό «βέτο» στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Κάτι που συμπαρασύρει και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αφού αυτές οι δύο χώρες «πάνε πακέτο».

Γεγονός που με τη σειρά του, δίδει την ευκαιρία σε τρίτες χώρες να προωθήσουν περαιτέρω τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίες, εξάλλου, οι συνεχείς επισκέψεις Τούρκων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων στα Σκόπια και τα Τίρανα. Πολύ περισσότερο, οι εξαιρετικά στενές σχέσεις της Αγκυρας με τη σημερινή κυβέρνηση, στη Σόφια.

Να σημειωθεί πως η μοναδική χώρα των Βαλκανίων, η οποία δείχνει να τα πηγαίνει καλά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είναι η Σερβία, η οποία εισάγει εμβόλια από σειρά χωρών.

Σε αυτό το σκηνικό, και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία οδεύει προς βουλευτικές εκλογές, στις 4 Απριλίου του 2021, εκτιμάται ότι θα «πάγωνε» η κόντρα Σόφιας-Σκοπίων. Εσχάτως, ωστόσο, σε μερίδα φιλοκυβερνητικού Τύπου, στα Σκόπια, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, το 2017.

Επίσης, ο βουλγαρικός ιστότοπος, Mediapool.bg, σημειώνει πως η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ έχει δηλώσει ότι ευελπιστεί πως η Βουλγαρία θα δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρειο Μακεδονία το Α’ εξάμηνο του 2021, ενώ τα Σκόπια προσδοκούν να δοθεί ισχυρή ώθηση στην ενταξιακή πορεία της χώρας και στο Β’ εξάμηνο του 2021, όταν την προεδρία της ΕΕ θα ασκεί η Σλοβενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo