Άλλο πολιτικός, άλλο ειδικός και άλλο τηλεγιατρός                 

Χρήστος Μυτιλινιός 09-02-2021 10:31 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2021 20:16
Άλλο πολιτικός, άλλο ειδικός και άλλο τηλεγιατρός                 
Η τρομολαγνία και η ανάγκη για αυτοπροβολή 

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί η ελληνική πολιτεία τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια να καταφύγει στις εφαρμογή πολιτικών καθ’ υπόδειξιν των «ειδικών».

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίοδο των μνημονίων που οι ελληνικές κυβερνήσεις θέλοντας να επιτύχουν στόχους δημοσιονομικής πολιτικής και προσαρμογής για την σωτηρία της οικονομίας, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εφαρμόσουν τις υποδείξεις των ειδικών. Τότε, οι ειδικοί ήταν οι οικονομολόγοι. Ο καθένας λοιπόν οικονομολόγος, έβγαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα και έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Άλλα είχαν ουσία, άλλα ήταν ανούσια, άλλα ήταν σαν να μην ακούγονται. Τα ουσιώδη που ακούγονταν, ήταν και αυτά που (μεταξύ μας) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Ανάμεσά τους τότε, υπήρχαν και οι «τηλεοικονομολόγοι», οι οποίοι ήταν βεβαίως φανατικά υπέρ της καταστροφολογίας, επένδυσαν σε αυτό, ώστε να συνεχίζουν να είναι διαρκώς απαραίτητοι για τα τηλεοπτικά πάνελ. 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η κομματική πελατεία τότε δεν άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως έπρεπε. Θα μπορούσε επίσης να πει πως οι πολιτικοί ενήργησαν με βάση το συμφέρον τους κι έτσι εκτός ελαχίστων που βγήκαν με παρρησία και είπαν πως η μοναδική πολιτική που θα έσωζε την ελληνική οικονομία ήταν το μνημόνιο, οι υπόλοιποι κρύβοντας πίσω από το δάκτυλό τους, και άφηναν τους άλλους να κάνουν τη «βρωμοδουλειά» και να παίρνουν πάνω τους βεβαίως το πολιτικό κόστος.

Σας θυμίζει όμως τίποτα όλο αυτό;

Σήμερα δεν το ζούμε πάλι;

Και μάλιστα σε πολύ χειρότερη κρίση από την προηγούμενη, που πρέπει να είμαστε διπλάσια προσεκτικοί στο τι λέμε, πώς το λέμε, πότε το λέμε και γιατί το λέμε.

Αντ’ αυτού όμως, ζούμε μια κατάσταση στην οποία όλοι, είμαστε χαμένοι. Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες. Και αυτό γιατί; Για να μπορούν διάφοροι «λοιμωξιολόγοι» να κάνουν την πανδημία κανονικό lifestyle, ως «τηλεγιατροί» του σήμερα, ως άλλοι αναγκαίοι και τούτοι. 

Και εδώ έρχεται ο ρόλος των αληθινών ειδικών. Κακά τα ψέματα, ο ειδικός σε μια πανδημία, αυτό που έχει να εισηγηθεί είναι ένα.

Καθολικό lockdown.

Όλα τα υπόλοιπα που προτείνουν οι «ειδικοί» είναι μεσοβέζικες λύσεις, γι’ αυτό και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, και δείχνουν και το πραγματικό τους επίπεδο.

Ο ειδικός λοιπόν, προτείνει μόνο καθολικό lockdown.

Και εκεί ακριβώς έρχεται η σειρά του πολιτικού.

Ο πολιτικός τώρα εν τοις πράγμασιν, είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στον τεχνοκράτη και την πλειοψηφία του λαού. Δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με τον τεχνοκράτη, ούτε με τον λαό. Και αυτό για να υπάρξει ισορροπία.

Όταν λοιπόν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προτείνει κάτι, αυτό δεν μπορεί να υιοθετείται τυφλά. Για να διοικήσεις εύρυθμα και δίκαια μια κοινωνία, πρέπει να λάβεις πάρα πολλούς παράγοντες υπ’ όψιν. Όπως π.χ. οι ψυχολόγοι – παιδοψυχολόγοι, οι οικονομολόγοι, οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς, οι εκπρόσωποι των καταναλωτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες κ.ο.κ.

Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες της κοινωνίας και σε απόλυτο και σωστό ισοζύγιο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Φυσικά δεν μιλάμε για το πρώτο καθολικό lockdown τον Μάρτιο του 2020. Αυτό έγινε, ήταν λογικό, το έκαναν όλοι αδιαμαρτύρητα και συναίνεσαν. Αλλά τώρα δεν γίνεται να ξαναγίνει. Ειδικά μετά από 2μιση μήνες «άνοιξε κλείσε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo