19.4 C
Athens
16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Αρχίζει η προκαταρκτική έρευνα για το «ελληνικό metoo» – Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς μετά την πρώτη μήνυση


    Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» έχει μπει η μήνυση που κατατέθηκε χθες στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του θεάτρου. Πρόκειται για την πρώτη μήνυση που υποβλήθηκε στην εισαγγελία μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για άσκηση σεξουαλικής βίας ακόμη και για βιασμό από ισχυρούς παράγοντες του θεάτρου.
    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μήνυση κατατέθηκε από ενήλικο σήμερα άνδρα ο οποίος καταγγέλλει ότι σε ηλικία 15 ετών βιάσθηκε από σκηνοθέτη του θεάτρου. Οι εισαγγελείς που έχουν παραλάβει την μήνυση ελέγχουν για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που καταγγέλλονται και τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Ο κίνδυνος πάντως της παραγραφής είναι ορατός, καθώς τα αδικήματα που περιγράφονται στη μήνυση φέρονταν να διαπράχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία.
    Παράλληλα, μια άλλη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας αναμένεται να τεθεί υπό έρευνα από την εισαγγελία. Πρόκειται για τα όσα έχει καταγγείλει σε συνέντευξή του ο Νίκος Σ., ο οποίος ανέφερε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 19 ετών από σκηνοθέτη. Ο δικηγόρος του μάλιστα του καταγγέλλοντα πρώην ηθοποιού, Ι. Βλάχος, ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να κινηθεί σε νομικό επίπεδο ο εντολέας του. Όπως είπε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην ηθοποιού αν δεν υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας για τις καταγγελίες του, τότε εκείνος θα κινηθεί νομικά και θα κατονομάσει στον εισαγγελέα το πρόσωπο που τον κακοποίησε.
    Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάχος ανέφερε: «Ο εντολέας μου έχει πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας των καταγγελιών του. Από την άλλη επειδή είναι βαρύτατα εγκλήματα, που έχει υποστεί, αφορούν όμως την προσωπική του ζωή, επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει αυτή τη στιγμή το πρόσωπό του και το όνομά του έξω από τη δημοσιότητα.
    Από την άλλη, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα αντανακλαστικά που προσφάτως έχει επιδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει στη διάθεση της όλα τα στοιχεία για να εκτιμήσει τι προκύπτει και για ποια εγκλήματα μπορεί να ασκηθούν διώξεις».
    Επίσης, ο δικηγόρος τόνισε ότι δεν πρόκειται περί ανώνυμης καταγγελίας, αλλά αποτελεί επιλογή του εντολέα του να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του λόγω της βαθιάς προσωπικής φύσης των εγκλημάτων που καταγγέλλει.
    Τέλος, από την εισαγγελία στο αρχείο τέθηκαν, όπως αναμένονταν, οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική της κακοποίηση πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της ιστιοπλοΐας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ