17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: «Μπλόκο» σε δύο άρθρα του ΠΔ για την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών


    Αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που απαγορεύουν την διπλή ποινική δίωξη είναι δύο άρθρα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών.
    Αυτό έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζοντας την νομιμότητα του λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κατατέθηκε ενώπιον του για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
    Στη σχετική γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ε’ Τμήμα, αναφέρεται καταρχήν πως τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία γίνεται συμμόρφωση της Ελληνικής νομοθεσίας προς οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αποστέλλονται στο ΣτΕ σε εύλογο χρόνο πριν από τη λήξης της προθεσμίας συμμόρφωσης.
    Στη συνέχεια το ΣτΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως στα άρθρα 7 και 8 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όσων εργοδοτών παραβιάσουν τις διατάξεις του. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στους εργοδότες παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα από 300 ευρώ έως 50.000 ευρώ και παράλληλα θα τιμωρούνται «με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 300 ημερησίων μονάδων, το ύψος καθεμιάς από τις οποίες (ημερήσιες μονάδες) δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 3 ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές».
    Για το θέμα αυτό όμως στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρονται τα εξής: «Ενόψει της θέσπισης διοικητικών προστίμων, τα οποία, λόγω του αντικειμένου, της φύσεως και του ύψους τους, ενδέχεται να ισοδυναμούν με ποινική κύρωση, και της επιβολής σωρευτικώς ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του εργοδότη, όταν ο τελευταίος είναι φυσικό πρόσωπο και όχι επιχείρηση – νομικό πρόσωπο, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3, 4, 6, 10 και 12 του διατάγματος, επισημαίνεται στη Διοίκηση ότι τίθεται ζήτημα αντιθέσεως των ανωτέρω διατάξεων των άρθρων 7 και 8 του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος προς την αρχή “ne bis in idem” που κατοχυρώνεται στις διατάξεις του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1705/1987, και του άρθρου 50 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία απαγορεύει τη διπλή “ποινική δίωξη” ή καταδίκη του ίδιου προσώπου για την ίδια παραβατική συμπεριφορά».
    Να σημειωθεί ότι σκοπός της ευρωπαϊκής οδηγίας με τα οποία επιχειρεί να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία μέσω του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, είναι να διασφαλιστεί η προστασία των αποσπώμενων εργαζομένων από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, με τη θέσπιση υποχρεωτικών διατάξεων ως προς του όρους εργασίας, της υγείας και της ασφάλειάς τους.
    Η οδηγία εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ομίλου επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε κράτος που έχει υπογράψει τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και δεν είναι μέλος της ΕΕ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ