17.8 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Από τη Μυρτώ της Πάρου μέχρι την Ε. Τοπαλούδη: Τα συγκλονιστικά εγκλήματα σεξουαλικής βίας που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη


    Το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη άφωνη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για σεξουαλική βία αλλά και κακοποίηση στο χώρο του θεάματος και όχι μόνο. Ηθοποιοί και καλλιτέχνες καταγγέλλουν πρωτοκλασάτα ονόματα του χώρου τους ως «πρωταγωνιστές» περιστατικών σεξουαλικής αλλά και λεκτικής βίας εναντίον τους. Και όλα αυτά ενώ οι φήμες για νέες αποκαλύψεις, που θα πάρουν όπως λέγεται και το δρόμο της δικαστικής οδού, οργιάζουν.
    Μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό, προστέθηκε και η υπόθεση με την 36χρονη δασκάλα, η οποία κατηγορείται ότι είχε ερωτική σχέση με τον μόλις 13 ετών μαθητή της. Η γυναίκα αυτή που είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη και μένει να δώσει εξηγήσεις για βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
    Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, το «L&O» παρουσιάζει υποθέσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τη Δικαιοσύνη. H συγκεκριμένη αναδρομή εμφανίζει τεράστιο ενδιαφέρον κυρίως ως προς το σκέλος της εκείνο που αφορά στην ποινική μεταχείριση που επεφύλαξαν οι δικαστικές αρχές στους κατηγορούμενους των υποθέσεων αυτών.
    Αναμφίβολα οι πιο αποτρόπαιες και «σκληρές» υποθέσεις σεξουαλικής βίας των τελευταίων ετών είναι αυτές που αφορούν στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού και δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλουδη και εκείνης της άγριας κακοποίησης της «Μυρτούς της Πάρου». Η πρώτη δολοφονήθηκε από τους δυο βιαστές της στη Ρόδο. Η δεύτερη παλεύει ακόμη και μέχρι σήμερα για να ξεπεράσει τον εφιάλτη που βίωσε σε ηλικία μόλις 15 ετών στα χέρια του Πακιστανού θύτη της.
    Ο φλαουτίστας που αποπλανούσε τις μαθήτριες του στο ωδείο
    Τον Οκτώβριο του 2019 Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του 60χρονου φλαουτίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που ασελγούσε σε ανήλικες μαθήτριες του. Το δικαστήριο επέβαλλε κάθειρξη 14 ετών και 6 μηνών στον κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την αποπλάνηση δυο ανήλικών μαθητριών του, ηλικίας 8 και 10 ετών. Στον 60χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή των 30 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα. Με την απόφασή τους δικαστές και ένορκοι έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο για τα κακουργήματα της αποπλάνησης δυο ανήλικων κοριτσιών, της κατάχρησης σε ασέλγεια, της πορνογραφίας αλλά και για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Για τις πράξεις του κατηγορούμενοι είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε αναφέρει ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου: «Δεν έχω καμία αμφιβολία στη δικαστική μου συνείδηση, ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε θωπείες στην ανήλικη (σ.σ. στην 10χρονη, ήτοι το ένα από τα δυο θύματα) στα χέρια στην αρχή, στους μηρούς και αυξάνοντας σταδιακά την ένταση θώπευε το παιδί στον πρωκτό μέσα από τα ρούχα ενώ τοποθέτησε το χέρι της ανήλικης στο μόριο του». Μιλώντας για τη περίπτωση του δεύτερου κοριτσιού ηλικίας 8 ετών ο εισαγγελέας είπε: «Ο κατηγορούμενος προέβαινε σε θωπείες στην 8χρονη αρχικά στα χέρια και στο κεφάλι και μετά μέσα από τα ενδύματα στην περιοχή του στήθους και των γενετικών οργάνων, τη φιλούσε στο λαιμό και έτριβε το γενετικό του μόριο στην πλάτη του κοριτσιού. Το δίκαιο στη συγκεκριμένη περίπτωση της 8χρονης και της 10χρονης προσφέρει προστασία μακριά από σεξουαλικά δρώμενα γιατί πρέπει τα παιδιά να έχουν μια ζωή χαρούμενη και αμέριμνη, να προστατευτεί η παιδική αθωότητα τους».
    Ο βιαστής της Δάφνης και η άγρια κακοποίηση μιας 23χρονης φοιτήτριας
    Ήταν Μάιος του 2017 όταν οι αστυνομικές αρχές εξιχνίαζαν μια από τις πλέον αποτρόπαιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα μια 23χρονη φοιτήτρια και δράστη ένα 53χρονο, τότε, άνδρα που έμελε να γίνει γνωστός ως «βιαστής της Δάφνης». Η συγκλονιστική υπόθεση είχε έρθει στο φως όταν αστυνομικοί κάνοντας έφοδο στο διαμέρισμα του 53χρονου στη Δάφνη, βρήκαν την νεαρή γυναίκα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, δεμένη, φιμωμένη και κακοποιημένη. Αμέσως συνέλαβαν τον 53χρονο και μετέφεραν το θύμα στο νοσοκομείο.
    Το 2018, ο άντρας αυτός καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 42 ετών χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον κατηγορούμενο για αρπαγή με σκοπό να εξαναγκάσει την 23χρονη σε πράξη ή ανοχή για την οποία δεν είχε υποχρέωση, βιασμό κατά εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά εξακολούθηση και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της οικογένειας της 23χρονης.
    Τραγική φιγούρα η νεαρή γυναίκα η οποία στην κατάθεσή της στις αρχές είχε αναφέρει ότι είχε πέσει θύμα ομηρίας και βιασμού από τον καταδικασθέντα. Άλλωστε και οι αστυνομικοί είχαν σοκαριστεί από τα όσα είδαν όταν εισέβαλλαν στο διαμέρισμα και είχαν βρει κοπέλα δεμένη, φιμωμένη και άγρια κακοποιημένη. Μάλιστα, στις κάμερες που ο 52χρονος είχε στο διαμέρισμα του εντοπίστηκαν καταγεγραμμένα τα βασανιστήρια στα οποία είχε υποβάλλει την άτυχη φοιτήτρια.
    Το βανάκι, ο 16χρονος και το «ψάρεμα» μέσω facebook
    Τον Οκτώβριο του 2020 το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή ένα 53χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί έχοντας στο αυτοκίνητό του έναν ημίγυμνο 16χρονο νεαρό. Ο συλληφθείς δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για «απόπειρα γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής». Στην απολογία του στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν γνώριζε την ηλικία του αγοριού, αναφέροντας χαρακτηριστικά για το θύμα: «Δεν μου έλεγε την ηλικία του. Συζητούσαμε για ποδόσφαιρο. Εμφανισιακά φαινόταν μεγαλύτερος. Είχαμε συναντηθεί 2-3 φορές και μιλούσαμε για αθλητικά… Εκείνο το βράδυ βρεθήκαμε γύρω στις 11 για μια βόλτα στην Κηφισιά. Πήγαμε προς την εθνική οδό για να κάνω την ανάγκη μου. Δεν γνωρίζω γιατί είχε βγάλει την μπλούζα, πιθανόν να ζεστάθηκε, δεν του το ζήτησα εγώ. Η θέση του συνοδηγού ήταν κατεβασμένη, γιατί φοβήθηκε τους αστυνομικούς, είναι Αλβανός Ρομά».
    Σε ό,τι αφορά στα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου που είχε ανταλλάξει με τον 16χρονο και από τα οποία διαφαίνεται ότι γινόταν «παζάρι» για αμοιβή από 5 έως 8 ευρώ, ο κατηγορούμενος τα απέδωσε σε χιούμορ, ενώ υποστήριξε ότι του έδινε χρήματα, γιατί τα είχε ανάγκη. Στο δικαστήριο είχε, όμως, αναγνωστεί και η κατάθεση του 16χρονου, στην οποία ο νεαρός ανέφερε για τον κατηγορούμενο: «Μου έστελνε ερωτικά μηνύματα, δεν με ρώτησε πόσων ετών είμαι. Μου είπε να πάμε για καφέ. Θα μου έδινε χρήματα. Βρεθήκαμε στην εθνική οδό στο ύψος της Λένορμαν. Στο όχημα μπήκα με τη θέλησή μου, μου ζήτησε να βγάλω την μπλούζα, δεν πρόλαβε να ασελγήσει πάνω μου. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν έρχονταν οι αστυνομικοί».
    Ο καθηγητής που είχε σχέση με 14χρονη μαθήτρια
    Τον περασμένο Ιούλιο οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με μια υπόθεση που φέρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορά στις κατηγορίες σε βάρος της 36χρονης καθηγήτριας. Μόνο που στην περίπτωση εκείνη οι ρόλοι ήταν αντιστραμμένοι. Ο κατηγορούμενος ήταν 44χρονος καθηγητής που φέρεται να είχε σχέση με τη 14χρονη μαθήτρια του.
    Αμέσως μετά την απολογία του ο άντρας αυτός κρίθηκε προφυλακιστέος για την σχέση του με την ανήλικη μαθήτριά του. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του φέρεται να αποδέχθηκε μέρος της κατηγορίας που αντιμετωπίζει για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. Υποστήριξε όμως πως ότι έγινε μεταξύ του ιδίου και της μαθήτριας έγινε μόνο μια φορά.
    Ακόμη, ο 44χρονος υποστήριξε πως είχε μαθήτρια την κοπέλα για ενάμιση χρόνο και πως την βοηθούσε στα μαθήματα. Δήλωσε δε συντετριμμένος και μετανιωμένος για το κακό που έκανε σε δύο οικογένειες, τη δική του και της μαθήτριας και να ανέλαβε όλη την ευθύνη για ό, τι συνέβη.
    «Βροχή» οι μηνύσεις κατά γυναικολόγου στη Ρόδο
    Ένα κόμη σοβαρό περιστατικό που απασχολεί αυτό το διάστημα της εισαγγελικές αρχές έχει ως «πρωταγωνιστή» έναν γυναικολόγο μαιευτήρα νοσηλευτικού ιδρύματος της Ρόδου. Σε βάρος του συγκεκριμένου γιατρού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 10 μηνύσεις για τα αδικήματα του βιασμού, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη και εξύβρισης. Ενδεικτικά σε μια από αυτές τις μηνύσεις γυναίκα ασθενής του γιατρού περιγράφει τα σεξουαλικά υπονοούμενα του εγκαλούμενου κατά τη διάρκεια εξέτασης. Άλλες γυναίκες έχουν καταγγείλει στις αρχές τους ανορθόδοξους τρόπους που ο γιατρός χρησιμοποιούσε για να τις εξετάσει….
    Η Ελένη Τοπαλούδη και «η Μυρτώ της Πάρου»
    Οι δυο αυτές υποθέσεις έχουν συγκλονίσει τη κοινή γνώμη και έχουν απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλη τον Τύπο. Τον περασμένο Μάιο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε τους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης Τοπαλούδη σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και σε 15 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό της άτυχης κοπέλας. Στους δυο καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση. «Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη» είπε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Ιωάννης Τοπαλούδης, πατέρας της αδικοχαμένης φοιτήτριας.
    Τον Ιούλιο του 2012, 15χρονη τότε Μυρτώ βρισκόταν για διακοπές στην Πάρο με την οικογένειά της. Έφυγε για μια βόλτα μόνη της στην παραλία και λίγη ώρα αργότερα η μητέρα της την εντόπισε άγρια χτυπημένη και κακοποιημένη, μια ανάσα πριν τον θάνατο. Η κοπέλα είχε δεχθεί την άγρια επίθεση ενός 24χρονου Πακιστανού, ο οποίος της επιτέθηκε αρχικά για της κλέψει το τηλέφωνο, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο, και στην συνέχεια για να την βιάσει. Δεν αρκέστηκε όμως στα εγκλήματα αυτά, αλλά χτύπησε βάναυσα την κοπέλα με πέτρες και την πέταξε στα βράχια για να την σκοτώσει, προκαλώντας της τραυματισμούς που απείλησαν την ίδια της τη ζωή. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου επέβαλε στον κατηγορούμενο Πακιστανό ισόβια και πολυετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ληστείας.
    Η τελευταία υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης είναι αυτή των καταγγελιών της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η κατάθεση της οποίας στον εισαγγελέα οδήγησε και στην προφυλάκιση, πρόσφατα, ενός 38χρονου πρώην, σήμερα, προπονητή ιστιοπλοΐας. Ο άντρας αυτός κατηγορείται ότι βίαζε αθλήτριά του όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών. Μια υπόθεση για την οποία η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται και μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στην προφυλάκιση του πρώην προπονητή…



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ