• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλβανία: Πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για «κακία, βουλιμία, μπαμπεσιά»

Θανάσης Αργυράκης 06-02-2021 17:36
Αλβανία: Πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για «κακία, βουλιμία, μπαμπεσιά»
«Εμφανίστηκε» και ο Φ. Νάνο, ο οποίος αποχώρησε το 2005, υπό την πίεση καταγγελιών για διαφθορά

Στο δρόμο προς τις εκλογές στην Αλβανία, που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο, βγαίνουν από τη «ναφθαλίνη» ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί. Οπως ο Φάτος Νάνο, πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου σήμερα ηγείται ο νυν πρωθυπουργός, Εντυ Ράμα.

Ο Φ. Νάνο, ο οποίος αποχώρησε το 2005, υπό την πίεση καταγγελιών για διαφθορά, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες και στελέχη των κυβερνήσεων και του αλβανικού κρατικού μηχανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, εστράφη εναντίον το σημερινού προέδρο της αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Να σημειωθεί πως οι νυν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν μακρόχρονη «πολιτική βεντέτα». Σε αυτό το σκηνικό της έντονης αντιπαράθεσης, συχνά με ξεδιάντροπες εκφράσεις, ένθεν κακείθεν, που δείχνει το άκρως προβληματικό επίπεδο της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Αλβανίας, ήλθε να «πλασαριστεί», στο πλευρό του Ε.Ράμα, ο Φ.Νάνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά, όπως και η υψηλή εγκληματικότητα, η πολιτικο-οικονομική διαπλοκή και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος, συμβαίνουν σε μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Και, μάλιστα, ισχυροί κύκλοι στις Βρυξέλλες, αλλά και πρωτευουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν αναφανδόν την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ενδεικτική του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης στην γείτονα είναι η φρασεολογία του Φ.Νάνο εναντίον του Ι.Μέτα. Βέβαια, και ο τελευταίος, όταν ομιλεί για τον Ε.Ράμα, χρησιμοποιεί εξίσου σκληρές, καιακόμα πιο χοντροκομμένες εκφράσεις. Οπως το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Ράμα.

Ο Φ.Νάνο, λοιπόν, είπε ότι ο Ι.Μέτα κουβαλάει και τις επτά αμαρτίες που απαγορεύει το Ευαγγέλιο, ενώ τον κατηγόρησε για «κακία, βουλιμία, μπαμπεσιά».

Για τον άλλοτε πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ανέφερε ότι αυτός είχε ασχοληθεί προσωπικά με τη φυλάκιση του Νάνο (το 1993) και ότι φέρει ευθύνη για τη δολοφονία των 4 πολιτών, το 2011, πράξη που τον μετέτρεψε σε «πολιτικό κτήνος».

Αντίθετα, για τον Ράμα είπε ότι «προσέφερε πολιτικό έργο από το 1998 όταν εισήλθε στην πολιτική», αλλά όταν ερωτήθη σχετικά με τις καταγγελίες για διαφθορά του νυν πρωθυπουργού, περιορίστηκε απλά να πει ότι «στην Αλβανία δεν υπάρχει κανείς που να μην κατηγορείται για διαφθορά».

Μερίδα του αλβανικού Τύπου, πάντως, έσπευσε να θυμίσει τον Φ.Νάνο ότι ο ίδιος ήταν που το 2005 εκτόξευε κατηγορίες κατά του Ε.Ράμα, ενώ σημείωνε ότι, εμφανιζόμενος στα ΜΜΕ, για υποστηρίξει τον Ράμα, δεν αποσκοπεί παρά να αποσπάσει και αυτός «κάποιο κομμάτι από την πίτα» της εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo