Το εθνικιστικό VMRO «ανακάλυψε» καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα

Θανάσης Αργυράκης 06-02-2021 16:21
Το εθνικιστικό VMRO «ανακάλυψε» καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα
Προκλητικές δηλώσεις της καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου και βουλευτή του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντανκόβα

Το VMRO, το κόμμα από το οποίο προήλθε ο εθνικιστής, πρώην πρωθυπουργός της βόρειας γείτονος, Νίκολα Γκρουέφσκι, και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, «ανακάλυψε» -για μια ακόμη φορά- καταπάτηση των μειονοτικών δικαιωμάων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Σε δημοσίευμα της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Nova Macedonia, παραθέτει δηλώσεις της καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου και βουλευτή του κόμματος, VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντανκόβα (Gordana Siljanovska-Davkova), η οποία στρέφεται τόσο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα -υποστήριξε- εκμεταλλευόμενες τη θέση τους ως μέλη της ΕΕ, σε σχέση με τη Μακεδονία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αποφεύγουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή της υποχρέωσης του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, απαιτούν κατηγορηματικά, η Μακεδονία να παραιτηθεί από οποιαδήποτε μέριμνα για τη μειονότητά της σε αυτές τις χώρες, κάτι που με τις συμφωνίες καλής γειτονίας σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αποδεκτό».

Κατά τους ισχυρισμούς της ιδίας, «η Ελλάδα δεν έχει καν υπογράψει τις συμβάσεις για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, ενώ η Βουλγαρία έχει μεν υπογράψει και έχει επικυρώσει τη σύμβαση για τα μειονοτικά δικαιώματα, όχι όμως και εκείνη που αφορά στις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».

Η εφημερίδα, τέλος, υποστηρίζει ότι, «ενώ η ύπαρξη των εθνικής καταγωγής Μακεδόνων, ως μειονότητα, αμφισβητείται στις γειτονικές χώρες, ιδίως στα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Μακεδονία βρίσκονται σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο που μάλιστα, σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, ξεπερνούν και τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo