• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου 1843 φεύγει από τη ζωή ο «Γέρος του Μοριά»

lawandorder.gr 04-02-2021 00:00
Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου 1843 φεύγει από τη ζωή ο «Γέρος του Μοριά»
Οι Επαναστάσεις δεν γίνονται με ένα άτομο, συχνά όμως δεν μπορούν και να επιτύχουν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν αυτός χωρίς την παρουσία του οποίου, η Επανάσταση δεν θα είχε επιτύχει

Το όνομα το οποίο είναι συνώνυμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν είναι άλλο από αυτό του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από νέος ακόμα, λόγω της ωριμότητας που είχε το παρατσούκλι «Ο Γέρος», το οποίο σήμαινε «ο σοφός» κι έτσι στη λαίκή μνήμη έμεινε ως «Ο Γέρος του Μοριά».

Γεννήθηκε το 1770 στις 3 Απριλίου και όπως έλεγε και ο ίδιος «κάτω από ένα δέντρο εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, στο ονομαζόμενον Ραμοβούνι».

Προερχόταν από οικογένεια οπλαρχηγών και ήταν γιος του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίας Κωτσάκη η οποία ήταν κόρη επιφανούς προεστού επίσης από την Αρκαδία, ενώ η οικογένειά του βρισκόταν από αιώνες σε αντιπαράθεση με τους Τούρκους.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα όταν ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης δολοφονήθηκε από τους Τούρκους. Το περιστατικό αυτό ήταν καθοριστικό για τη μετέπειτα ζωή του μικρού Θοδωρή ο οποίος ήδη στα 17 του ήταν οπλαρχηγός. Σημαντικότατος σταθμός στη μετέπειτα στρατιωτική του καριέρα ήταν η μετάβαση του στη Ζάκυνθο το 1806 λόγω του ανελέητου κυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι Τούρκοι στους Έλληνες οπλαρχηγούς, όπου και κατετάγη στον αγγλικό στρατό φτάνοντας μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Οι γνώσεις που απέκτησε μέσα από την Βρετανική στρατιωτική παιδεία αποδείχθηκαν καίριας σημασίας κατά τη διάρκεια της εθνικής Παλιγγενεσίας. Το 1818 στη Ζάκυνθο έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και το 1821 βρέθηκε στη Μάνη ώστε να οργανώσει την εκκίνηση της Επανάστασης.

Και δεν άργησε αυτή η ώρα. Στις 23 Μαρτίου 1821 δυνάμεις των Μανιατών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον ανιψιό του Νικήτα Σταματελόπουλο ή «Νικηταρά» και άλλους κατέλαβαν την Καλαμάτα δίνοντας το σύνθημα του ξεσηκωμού.

Παρότι τυπικά δεν ήταν ο αρχηγός, οι εμβληματικές του νίκες τόσο στο Βαλτέτσι το Μάιο του 1821 όσο και στην Τριπολιτσά με την άλωση της πόλης το Σεπτέμβριο του 1821 τον επέβαλαν ως την κεντρική μορφή της Επανάστασης στο Μοριά.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα είχε αποκτήσει σημαντικές στρατιωτικές γνώσεις στη Ζάκυνθο από τους βρετανούς. Οι γνώσεις αυτές σε συνδυασμό με τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα έγιναν αντιληπτές στους Τούρκους τον Ιούλιο του 1822 στη μάχη στα Δερβενάκια όπου ο Δράμαλης, ο εμβληματικός Τούρκος στρατηγός υπέστη μία ατιμωτική ήττα.
Από εκείνη όμως την ημέρα όμως ξεκίνησαν και τα προβλήματα για το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο κουντουριώτης ως πρωθυπουργός τον έκανε αρχιστράτηγος ο ίδιος όμως μόλις ένα χρόνο μετά θα τον φυλακίσει στην Ύδρα καθώς είχαν ξεκινήσει οι εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων.

Το 1825 όταν η Επανάσταση είχε πρόβλημα και ο Ιμπραήμ έκαιγε την Πελοπόννησο αναγκάστηκαν να ξαναβγάλουν τον Κολοκοτρώνη από τη φυλακή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στο πεδίο της μάχης.

Ο Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας πώς σε κατά μέτωπο επίθεση με τους Τούρκους ο ελληνικός στρατός δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας λόγω του υπεράριθμου των τουρκικών δυνάμεων αλλά και του καλύτερου εξοπλισμού τους, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνική που κατείχε όσο κανείς άλλος: κλεφτοπόλεμος και τακτική της καμένης γης.

Οι δυνάμεις του Έλληνα Αρχιστράτηγου χτυπούσαν τους Τούρκους σε σημεία που δεν το περίμεναν προκαλώντας απώλειες αλλά και πανικό στις τουρκικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα με εντολή του, οι Έλληνες έβαζαν φωτιά στις καλλιέργειες ώστε οι Τούρκοι να μην μπορούν να βρουν τρόφιμα για να σιτίσουν τους στρατιώτες και τα ζώα τους.

Η λήξη ουσιαστικά της Επανάστασης για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 βρίσκει τον Κολοκοτρώνη να έχει κατακτήσει την καρδιά των Ελλήνων τόσο με τις στρατιωτικές του επιτυχίες όσο και με την αυταπάρνησή του το καλό του Αγώνα.

Με την απελευθέρωση, αν και τυπικά υπήρξε αξιωματικός του Βρετανικού στρατού, έγινε υποστηρικτής του Ιωάννη Καποδίστρια και μέλος του ρωσικού κόμματος στην Ελλάδα. Μετά το Τραγικό τέλος του Κυβερνήτη από ελληνικό βόλϊ και την έλευση του Όθωνα και των αντιβασιλέων, κυνηγήθηκε ανηλεώς, κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1834. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο σήμερα αλλά ο Στρατηγός της Νίκης, ο άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ελληνικό κράτος κατηγορήθηκε για προδοσία του ίδιου αυτού Κράτους που αυτός πάλεψε για να στηθεί. Οι δικαστές Τερτσέτης και Πολυζωίδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση της στημένης δίκης, σώζοντας την Πατρίδα από τη μέγιστη ντροπή της εκτέλεσης του μεγαλύτερου Ήρωά της.

Ευτυχώς η ποινή του θανάτου εναντίον του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δεν εκτελέστηκε και όταν ο Όθωνας ανέλαβε και επίσημα Βασιλιάς μετά την ενηλικίωσή του όχι μόνο του έδωσε χάρη αλλά τον ονόμασε Αντιστράτηγο και τον έκανε Σύμβουλο επί της Επικρατείας.

Ο γηραιός στρατηγός πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα και συγκεκριμένα εκεί που τώρα βρίσκεται η διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα όπου ήταν και το σπίτι του. Εκεί μαζί με την σύντροφο των τελευταίων του ετών (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1820) υπαγόρευσε σε έναν εκ των δικαστών της δικής του, τον Γεώργιο Τερτσέτη, τα απομνημονεύματα του μέσα από τα οποία εξάγουμε πολλές πληροφορίες για την Ελληνική Επανάσταση.

Το τέλος του Στρατηγού ήρθε το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1843,
Δύο μέρες πριν είχε παντρέψει τον γιο του και την προηγούμενη ακριβώς μέρα ήταν καλεσμένος σε ένα μεγάλο γλέντι στο παλάτι. Φαίνεται πως εκείνες τις μέρες από τη χαρά του που πάντρεψε το παιδί του ξέφυγε λίγο από την εγκράτεια είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλλον κατανάλωσε λίγο κρασί και λίγο φαγητό παραπάνω. Ίσως όμως να είχε έρθει και η ώρα... Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε προλάβει να δοξαστεί και να αναγνωριστεί από όλους καθώς χωρίς αυτόν η Επανάσταση δεν θα είχε πετύχει.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο με όλες τις τιμές εφάρμοζαν τόσο στο βαθμό του όσο και στην προσφορά του στην πατρίδα. Δεκαετίες μετά, το 1930, τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μέρος για το οποίο «χτυπούσε πάντα λίγο πιο δυνατά η καρδιά του», στην Αρκαδία, στην Τρίπολη, και τοποθετήθηκαν σε ηρώο. 

Κατα τη διάρκεια της κατοχής, οι ιταλοί είχαν απαγορεύσει τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Ο δήμαρχος της πόλης όμως αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις κανονικά και το ίδιο βράδυ, οι ιταλοί κατακτητές για λόγους αντεκδίκησης, έσπασαν το ηρώο και σκόρπισαν τα οστά του Στρατηγού. Το ίδιο βράδυ, ο Δήμαρχος μαζί με το γιό του, υπό καταρρακτώδη βροχή τα μάζεψαν, τα φύλαξαν στο σπίτι τους μέχρι την απελευθέρωση και το 1971 τοποθετήθηκαν στη βάση τη προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Εκεί βρίσκονται και σήμερα και όποιος τύχει να περάσει από το σημείο καλό είναι να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο Γέρο του Μοριά. 

(Το βίντεο είναι από την τηλεοπτική εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου»)

 

Τα υπόλοιπα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα

211 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πεθαίνει στο Εβόρακο (σημερινό Γιορκ, Αγγλία) ενώ προετοιμαζόταν να ηγηθεί μίας εκστρατείας εναντίον των Καληδονίων. Αφήνει την αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο των δύο αντιμαχόμενων γιων του.

960 - Η στέψη του Τσάο Κουάνγκγιν ως αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Τάιτσου σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της δυναστείας των Σονγκ, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις αιώνες.

1169 - Ισχυρός σεισμός χτυπά την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων.

1758 - Ιδρύεται η πόλη Μακαπά στη Βραζιλία.

1789 - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκλέγεται ομόφωνα από το Εκλεκτορικό Κολέγιο ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1794 - Καταργείται η δουλεία σε όλα τα εδάφη της Γαλλικής Πρώτης Δημοκρατίας. Θα επανεισαχθεί στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες το 1802.

1797 - Σεισμός χτυπά στον Ισημερινό, προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 40.000 άτομα.

1820 - Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής υπό τη διοίκηση του λόρδου Κόχραν καταλαμβάνει τη Βαλδίβια με μόλις 300 άνδρες και 2 πλοία.

1859 - Ανακαλύπτεται στην Αίγυπτο ο Σιναϊτικός Κώδικας.

1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα), αντιπρόσωποι από έξι αποσχισθείσες πολιτείες των ΗΠΑ συναντώνται και σχηματίζουν τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.

1932 - Δεύτερος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Χαρμπίν στη Μαντζουρία.

1943 - Εκτελείται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ.

1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των "Τριών Μεγάλων" (Ουίνστον Τσώρτσιλ, Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Ιωσήφ Στάλιν) στο μέγαρο της Λιβάντια στην Κριμαία.

1948 - Η Κεϋλάνη (που αργότερα μετανομάστηκε σε Σρι Λάνκα) γίνεται ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

1966 - Αεροσκάφος της All Nippon Airways συντρίβεται στον κόλπο του Τόκιο, σκοτώνοντας 133 άτομα.

1974 - Βόμβα του IRA εκρήγνυται σε λεωφορείο με Βρετανούς στρατιώτες σκοτώνοντας 11 απ' αυτούς.

1992 - Ο Ούγκο Τσάβες με το MBR-200 πραγματοποιεί απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες.

2000 - Βγαίνει στα καταστήματα το ηλεκτρονικό παιχνίδι The Sims που θα πουλήσει πάνω από 6,3 εκατομμύρια αντίγραφα στις Η.Π.Α. και 58 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.

2000 - Ο Βόλφγκαγκ Σύσελ αναλαμβάνει καγκελάριος της Αυστρίας παρά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές.

2003 - Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου.

2004 - Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ιδρύει το Facebook.

2005 - Ο Πασκάλ Γιοαντιμνατζί αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Τσαντ.

2016 - Πανελλαδική απεργία στην Ελλάδα λόγω του ασφαλιστικού. Κλειστά μέχρι και τα βενζινάδικα και οι καφετέριες.

2018 - Συλλαλητήριο υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ, στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών. Συμμετείχαν 140.000 πολίτες σύμφωνα και την ΕΛ.ΑΣ. και 1.500.000 πολίτες σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Γεννήσεις

1495 - Φραγκίσκος Β΄ Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου

1815 - Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Έλληνας πολιτικός

1851 - Καρλ Μπεργκ, Γερμανός βιομήχανος

1856 - Ρόμπερτ Ντικ Γουίλσον, Αμερικανός γλωσσολόγος

1871 - Φρίντριχ Έμπερτ, Γερμανός πολιτικός

1872 - Γκότσε Ντέλτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης

1873 - Ετιέν Ντεμαρτό, Καναδός αθλητής

1881 - Φερνάν Λεζέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης

1889 - Ουόλτερ Κάτλετ, Αμερικανός ηθοποιός

1892 - Αντρές Νιν, Ισπανός επαναστάτης

1897 - Λούντβιχ Έρχαρντ, Γερμανός πολιτικός

1900 - Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής

1902 - Τσαρλς Λίντμπεργκ, Αμερικανός πιλότος

1906 - Ντίτριχ Μπονχέφερ, Γερμανός θεολόγος

1906 - Κλάιντ Τόμπω, Αμερικανός αστρονόμος

1912 - Μπάιρον Νέλσον, Αμερικανός γκόλφερ

1913 - Ρόζα Παρκς, Αμερικανίδα ακτιβίστρια

1915 - Ρέι Έβανς, Αμερικανός τραγουδοποιός

1917 - Γιώργος Σικελιώτης, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης

1921 - Μπέττυ Φρίνταν, Αμερικανίδα φεμινίστρια

1923 - Ντόναλντ Νίκολ, Άγγλος βυζαντινολόγος

1931 - Ισαμπέλ Περόν, Αργεντινή πολιτικός

1940 - Τζωρτζ Ρομέρο, Αμερικανός σκηνοθέτης

1941 - Όπυ Ζούνη, Ελληνίδα ζωγράφος

1941 - Σερμπάν Καντακουζηνός, Ρουμάνος ηθοποιός

1941 - Λαϊσένια Καράζε, πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι

1943 - Σβετλάνα Μπαμπάνινα, Ρωσίδα κολυμβήτρια

1947 - Λάκης Γκλέζος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1948 - Alice Cooper, Αμερικανός τραγουδιστής

1948 - Ραμ Μπαράν Γιαντάβ, πρόεδρος του Νεπάλ

1982 - Κρις Σέιμπιν, Αμερικανός παλαιστής

1990 - Κατερίνα Στεφανίδη, Ελληνίδα αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ

 

Θάνατοι

211 - Σεπτίμιος Σεβήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

708 - Πάπας Σισίνιος

1461 - Όουεν Τυδώρ, Ουαλός ευγενής

1508 - Κόνραντ Κέλτις, Γερμανός λόγιος

1615 - Τζανμπαττίστα ντελα Πόρτα, Ιταλός λόγιος

1843 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στρατάρχης

1905 - Λουί-Ερνέστ Μπαριά, Γάλλος γλύπτης

1925 - Ρόμπερτ Κόλντεβαϊ, Γερμανός αρχαιολόγος

1928 - Χέντρικ Λόρεντζ, Ολλανδός φυσικός

1936 - Βίλχελμ Γκούστλοφ, Γερμανός ναζιστής

1940 - Νικολάι Γιεζόφ, Σοβιετικός αξιωματούχος της μυστικής αστυνομίας

1943 - Κώστας Περρίκος, Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός

1947 - Λουίτζι Ρούσολο, Ιταλός ζωγράφος και συνθέτης

1968 - Νιλ Κάσαντι, Αμερικανός συγγραφέας

1984 - Μιχαήλ Μυριδάκης, Έλληνας πολιτικός

1991 - Ελένη Σκούρα, Ελληνίδα πολιτικός

1995 - Πατρίσια Χάισμιθ, Αμερικανίδα συγγραφέας

1997 - Αντώνης Παραράς, Έλληνας τηλεοπτικός παρουσιαστής

2000 - Αχιλλέας Ι. Παπαλουκάς, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός

2001 - Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης

2003 - Μπενγιουσέφ Μπενχεντά, Αλγερινός πολιτικός

2006 - Μπέττυ Φρίνταν, Αμερικανίδα φεμινίστρια

2009 - Αλέκα Παΐζη, Ελληνίδα ηθοποιός

2010 - Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος

2011 - Παύλος Σαρλής, Έλληνας πολιτικός

2011 - Μαρσιάλ Σελεστέν, πρωθυπουργός της Αϊτής

2012 - Φλόρενς Γκριν, Αγγλίδα βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Πηγή: wikipedia.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo