Πακιστάν: Άρχισε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού

lawandorder.gr 03-02-2021 13:34
Πακιστάν: Άρχισε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού
Η έναρξη του μαζικού εμβολιασμού θα αργήσει ακόμη
Το Πακιστάν άρχισε σήμερα να χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη προτού μπορέσει να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Το Πεκίνο δώρισε στο Πακιστάν περίπου 500.000 δόσεις του εμβολίου Sinopharm, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου υπό όρους από τις κινεζικές αρχές, και ένα εκατομμύριο δόσεις επιπλέον αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Γιατρός στην Ισλαμαμπάντ ήταν συμβολικά ο πρώτος που εμβολιάστηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στην διάρκεια τελετής παρουσία του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Το Πακιστάν, μια χώρα 220 εκατ. κατοίκων, έχει καταγράψει σχεδόν 550.000 θετικές διαγνώσεις στον νέο κορονοϊό και 11.800 θανάτους. Όμως ο περιορισμένος αριθμός τεστ που διενεργεί μπορεί να σημαίνει πως οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Η βουλευτής Ναουσίν Χαμίντ, που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη δημόσια υγεία, εξήγησε πως η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα επικεντρωθεί στο προσωπικό της υγείας.

"Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά θα χρειαστούμε πιθανόν ακόμη περίπου δύο μήνες προκειμένου να ξεκινήσουμε μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Σιντ (νότια), περίπου εκατό μέλη των υπηρεσιών υγείας έχουν πεθάνει από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο.

Ο πνευμονολόγος και ειδικός στην Covid-19 Σαζλί Μανζούρ εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το εμβόλιο Sinopharm είναι κατάλληλο για το Πακιστάν, καθώς μπορεί να διατηρηθεί και σε θερμοκρασίες από +2 έως +8 βαθμούς Κελσίου, έναντι -70 βαθμών για άλλα εμβόλια.

Γιατροί αμφισβήτησαν ωστόσο την αποτελεσματικότητά του. "Η διαφάνεια και τα δεδομένα λείπουν, σε σχέση με άλλα εμβόλια", δήλωσε στο AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας, Πακιστανός ειδικός στην υγεία.

Σχεδόν 17 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σουηδοβρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca προορίζονται επίσης για το Πακιστάν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στο πλαίσιο του μηχανισμού "Covax" για βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες, που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση.

Αντίθετα, το Πακιστάν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα λάβουν εμβόλια από την Ινδία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India (SII).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo