Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στο Βερολίνο - Τα γερμανικά υποβρύχια θα παραδοθούν στην Τουρκία

Θανάσης Αργυράκης 02-02-2021 13:26 Τελευταία ενημέρωση: 02-02-2021 13:33
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στο Βερολίνο - Τα γερμανικά υποβρύχια θα παραδοθούν στην Τουρκία
Εκτός ατζέντας συζητήσεων Καρενμπάουερ - Ακάρ τα υποβρύχια
Εκτός ατζέντας των συζητήσεων Καρενμπάουερ - Ακάρ, που ξεκίνησαν σήμερα στο Βερολίνο, είναι το θέμα των υποβρυχίων, τύπου 214, σύμφωνα με γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στόχος της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας είναι να «ενθαρρύνει την Άγκυρα να παραμείνει σε τροχιά διαλόγου με την Ελλάδα», αν και το Βερολίνο «δεν έχει αυταπάτες για την διαλλακτική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία».

Υποβρύχια

Όσον αφορά το θέμα των έξι γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, η προμήθεια των οποίων «τρέχει» για την Τουρκία, η DW σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επαφή που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, «έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία».

Ωστόσο, «το θέμα αυτό δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ακάρ. Η επίσημη θέση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Άγκυρα».

Πέραν αυτού, όμως, υπογραμμίζει η DW, «είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει σταδιακά σχεδόν πάψει να εγκρίνει νέες άδειες για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία».

Μια απόφαση, ωστόσο, που προέκυψε κατόπιν πιέσεων κυρίως των Πρασίνων και της γερμανικής Αριστεράς προς την κυβέρνηση, μετά τις επανειλημμένες στρατιωτικές εισβολές της Τουρκίας στη Συρία. Όμως, στην περίπτωση των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Βερολίνο αρνείται να λάβει παρόμοια μέτρα κατά της Τουρκίας, παρ' ότι Πράσινοι και Αριστερά ζητούν να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Γερμανικό ρεσάλτο

Στη συνάντηση, αναφέρει η DW, ο Χουλούσι Ακάρ αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα του ελέγχου τουρκικού φορτηγού πλοίου στη Μεσόγειο από γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ τον περασμένο χρόνο.

Επ’ αυτού η γερμανική στάση είναι ότι το γερμανικό πλήρωμα έδρασε νόμιμα και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση του εμπάργκο που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στρατηγικός εταίρος

Επί της αρχής, πάντως, το Βερολίνο θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ενδεικτική για αυτή τη θεώρηση είναι η δήλωση της κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σαββατοκύριακο, βάσει της οποίας η Τουρκία είναι «σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Ανεξαρτήτως αυτού, τόσο η πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα έτσι και η επίσκεψη του Χ.Ακάρ στο Βερολίνο, συνιστά ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει την πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο και του διαλόγου με την Ελλάδα για να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα θέματα.

Δεδομένου ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι «σύνθετα», η γερμανική κυβέρνηση έχει υποδείξει σε Ελλάδα και Τουρκία να αποταθούν ενδεχομένως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην περίπτωση της Κύπρου η γερμανική θέση είναι ότι η βάση για να βρεθεί μια λύση είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις της ΕΕ.

Επιφυλάξεις

Βέβαια, συνεχίζει η DW, η Γερμανία δεν διακατέχεται από αυταπάτες. Γνωρίζει ότι τα κίνητρα για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν σχετίζονται τόσο με την επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο, όσο σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο αξιοποιεί την ευκαιρία για να συμβάλλει στην εδραίωση του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν σε μια πρώτη φάση καταστάσεις που επικράτησαν τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου.

Από τα συμφραζόμενα δηλώσεων στο Βερολίνο προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Γερμανική αντιπολίτευση

Από τη μεριά της, η RND, η οποία σημειώνει ότι η συνάντηση Καρενμπάουερ - Ακάρ είναι «σπάνια και με υψηλή συμβολική αξία», πόσο μάλλον που, σε συνθήκες κορονοϊού, γίνεται δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη, τονίζει ότι στους κόλπους της γερμανικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία.

«Η Τουρκία επιδεικνύει προσεκτική στάση έναντι των ΗΠΑ. Αλλά δεν αρκεί να στηριχθούμε στην ελπίδα για αλλαγή πολιτικής», δήλωσε στο RND ο εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Omid Nouripour.

Και πρόσθεσε: «Η υπουργός Άμυνας θα πρέπει να τα πει έξω από τα δόντια, να αναφερθεί και να καταδικάσει με σαφήνεια την καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του μέλους του ΝΑΤΟ Τουρκία και της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Στο σημείο αυτό η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Alexander Graf Lambsdorff, υποστήριξε μιλώντας στο RND: «Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας αποτελεί μέρος της νέας τουρκικής επίθεσης γοητείας προς την Ευρώπη.

Αλλά τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η υπουργός Αμυνας θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως μια χώρα που ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική στην Λιβύη και την Συρία, απειλεί στρατιωτικά στην Μεσόγειο εταίρους της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και καταπιέζει δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση και τις μειονότητες στο εσωτερικό της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ».

Διαμαρτυρίες

Κουρδικές οργανώσεις από τη μεριά τους, σχεδίαζαν να «υποδεχτούν» τον Χ.Ακάρ, διαδηλώνοντας στο Βερολίνο, σύμφωνα με την TAGESSPIEGEL.

Οι διοργανωτές της διαδηλωσης κατηγορούν την Άγκυρα για επιθέσεις στις κουρδικές αυτόνομες περιοχές στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Στη Συρία, ο τουρκικός στρατός και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει, έχουν καταλάβει πολλές κουρδικές περιοχές από το 2018 και μετά. Τουρκικά στρατεύματα δραστηριοποιούνται επίσης στην διεθνώς αναγνωρισμένη αυτόνομη περιοχή του Ιράκ.

Της Αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Συρία ηγείται το κοσμικό κουρδικό κόμμα, PYD. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην περιοχή, η οποία είναι γνωστή και ως Rojava.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Τουρκία και τους ισλαμιστές συμμάχους της για διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου, μαζικών δολοφονιών και παράνομων επιθέσεων».

Τέλος, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Αφορμή απετέλεσε η φυλάκιση στην Τουρκία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπροέδρου του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού HDP, το οποίο κέρδισε πολλές ψήφους μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo