20.5 C
Athens
17.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Υπόθεση Novartis: Δέκα πολιτικά πρόσωπα και δύο εισαγγελείς έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στον Άρειο Πάγο


    Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται στον Άρειο Πάγο η έρευνα που διενεργεί η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου για την υπόθεση της Novartis. Πρόκειται για την έρευνα που ξεκίνησε μετά τη ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
    Μέχρι σήμερα από το γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου, ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν περάσει και έχουν καταθέσει δέκα πολιτικά πρόσωπα αλλά και δυο εισαγγελικοί λειτουργοί. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, σε διάρκεια κατάθεση ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου ήταν αυτή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Και αυτό καθώς ο κ. Αγγελής κατέθετε στον Άρειο Πάγο για τρεις ημέρες και συνολικά για περίπου 30 ώρες.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής, ο οποίος είχε διατελέσει επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, σε δύο αναφορές του στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου είχε αναφερθεί στον περιβόητο «Ρασπούτιν» και είχε αφήσει να εννοηθεί πως το πρόσωπο αυτό κινούσε τα νήματα στην έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς υπό την πρώην επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ο στόχος ήταν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διωχθούν ποινικά. Όπως αργότερα ειπώθηκε ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» βρίσκονταν ο κ. Παπαγγελόπουλος.
    Μάλιστα, πριν από περίπου ένα έτος ο κ. Αγγελής καταθέτοντας για την ίδια υπόθεση στους συναδέλφους του Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη είχε αναφερθεί σε σχέδιο προφυλάκισης του κ. Σαμαρά, αλλά και των πρώην υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου, παραμονές των εκλογών και στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis που διενεργούσε η εισαγγελία Διαφθοράς. Πάντως, τους ισχυρισμούς του κ. Αγγελή διαψεύδει η κ. Τουλουπάκη, η οποία επίσης διώκεται ποινικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
    Ποιοι πολιτικοί έχουν καταθεσει μέχρι σήμερα
    Τα πολιτικά πρόσωπα που μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει στην κυρία Αλεβιζοπούλου είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος Ανδρέας Λοβέρδος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Πικραμμένος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουτρουμάνος, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς.
    Ακόμη, από εισαγγελείς στην ανακρίτρια εκτός από τον κ. Αγγελή έχει καταθέσει και η εισαγγελέας Εφετών και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία το 2016 είχε παραιτηθεί από την εισαγγελία Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της.
    Η ανακρίτρια συνεχίζει τις κλητεύσεις μαρτύρων και στην συνέχεια αναμένεται να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ