14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Διόρθωση στην τελευταία ΚΥΑ σχετικά με την παράσταση δικηγόρων σε δίκες με υποχρεωτική προφορική συζήτηση


    Διορθώθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τελευταία (29.1.2021) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εξέφρασε τη διαμαρτυρία για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ΚΥΑ αναφέροντας ότι εισήγαγε «αιφνίδια και άστοχη νομοτεχνικά αλλαγή, η οποία δημιουργεί πλείστα νομικά προβλήματα καθώς είναι προφανές ότι μια ρύθμιση που εισάγεται με ΚΥΑ δεν μπορεί να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις του ΚΠολΔ που προβλέπουν την παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων στο ακροατήριο».
    Πιο συγκεκριμένα με την επίμαχη ΚΥΑ ορίστηκε ότι: «Στις υποπερ. βε), βστ), βζ) πρώτο εδάφιο και βη) λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, η οποία κοινοποιείται στις γραμματείες των δικαστηρίων με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εφόσον όλοι οι διάδικοι έχουν υποβάλει δήλωση κατά το προηγούμενο εδάφιο, η υπόθεση συζητείται χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων και χωρίς την εξέταση μαρτύρων». Αντίθετα, οι ρυθμίσεις της προηγούμενης από 23.1.2021 ΚΥΑ που προέβλεπαν ότι «η υπόθεση συζητείται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων».
    Η Συντονιστική Επιτροπή αντιδρώντας σε αυτή την αλλαγή που απέκλειε τους δικηγόρους από τη συζήτηση στο ακροατήριο, ζήτησε άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη διόρθωση της παραπάνω απόφασης ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα. Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε μετά από παρέμβαση των δικηγόρων η ΚΥΑ διορθώθηκε ως εξής: «Σας κοινοποιούμε το επανεκτυπωμένο «λόγω λάθους» με αρ. 341/29.1.2021 τεύχος Β’ ΦΕΚ με το οποίο, κατόπιν παρέμβασης της Ολομέλειας, διορθώνεται η διατύπωση της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 6877 από 29.1.2021 ΚΥΑ και πλέον ορίζεται ότι «Στις υποπερ. βε), βστ), βζ) πρώτο εδάφιο και βη) λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, η οποία κοινοποιείται στις γραμματείες των δικαστηρίων με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εφόσον όλοι οι διάδικοι έχουν υποβάλει δήλωση κατά το προηγούμενο εδάφιο, η υπόθεση συζητείται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, χωρίς την εξέταση μαρτύρων…».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ