Άγκυρα: Τουρκία και ΕΕ οικοδομούν μια νέα τάξη σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Περσικό και Αφρική

Θανάσης Αργυράκης 31-01-2021 21:17 Τελευταία ενημέρωση: 01-02-2021 09:14
Άγκυρα: Τουρκία και ΕΕ οικοδομούν μια νέα τάξη σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Περσικό και Αφρική
Ο Ι. Καλίν, ανέφερε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Άγκυρας-Αθήνας «είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη γειτονική Ελλάδα, την ΕΕ και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»

Ως σημαντικό βήμα για την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Ιμπραήμ Καλίν, ονομαζόμενος και ως το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησε η Ελλάδα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό, κρατικό, ειδησεογραφικό πρακτορείο, «Αναντολού», ο Ι. Καλίν, σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της γείτονος, ανέφερε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Άγκυρας-Αθήνας «είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη γειτονική Ελλάδα, την ΕΕ και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι η Τουρκία και η ΕΕ στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας νέας τάξης πραγμάτων, «ειρήνης και σταθερότητας», όπως την ονόμασε, στην ευρύτερη γειτονιά μας, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέχρι την περιοχή του Κόλπου και την Αφρική.

Δηλαδή, σε όλες τις περιοχές όπου η Τουρκία έχει κάνει με στρατιωτικές εισβολές και εμπλοκές την εμφάνισή της. Είτε πρόκειται για την Αν. Μεσόγειο, με τον τουρκικό πολεμικό στόλο κοντά στο Καστελόριζο και την Κύπρο, στη Συρία, τη Λιβύη, το Κατάρ, τον Καύκασο, τη Λιβύη, ακόμα και τη Σομαλία.

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να υλοποιήσει μια εξωτερική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία και τα εθνικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο Ι. Καλίν. Ο άνθρωπος που ήταν ο «ειδικός απεσταμένος» του Τ. Ερντογάν στη συνάντηση που έγινε το καλοκαίρι του 2020, στο Βερολίνο, με γερμανική πρωτοβουλία, όπου μετείχε και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί πως ο Καλίν θεωρείται ως ο «ισχυρός παράγων» στα θέματα εξωτερικής πολιτικης, πολύ περισσότερο από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που πληροφορίες τον έφεραν να διεκδικεί το πόστο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Ι. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα(!) για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν. «Πιστεύουμε ότι θα προκύψουν νέες ευκαιρίες στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε επαφές με τους ομολόγους μας», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, που έληξε με ήττα της δεύτερης, είπε: «Με την επίλυση, σε μεγάλο βαθμό, του προβλήματος του Καραμπάχ, θα προκύψει νέα γεωπολιτική κατάσταση στον νότιο Καύκασο. Θα υπάρξουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo