«Γιαλοψός»: 8η πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ στο Twitter

Θανάσης Αργυράκης 31-01-2021 20:09 Τελευταία ενημέρωση: 31-01-2021 20:17
«Γιαλοψός»: 8η πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ στο Twitter
Ξάφνιασε τους πάντες με την ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας

Νέα πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν, την 8η, που δεν περιλαμβάνεται όμως στο πρόγραμμα ναυπήγησης ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ στο Twitter

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστότοπος Armyvoice.gr, ξάφνιασε τους πάντες με την ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει νέα πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν, και μάλιστα αποκάλυψε ότι το όνομά της θα είναι «ΓΙΑΛΟΨΟΣ», αφιερωμένη στον ήρωα των Ιμίων Έκτορα Γιαλοψό.

 

Αναλυτικότερα, ο ιστότοπος αναφέρει:

Μέχρι στιγμής πουθενά δεν είχε ανακοινωθεί ότι έχει συμφωνηθεί κάποια επέκταση του -προβληματικού- προγράμματος ναυπήγησης των ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν. Όμως ο κ. Παναγιωτόπουλος έγραψε, προκαλώντας ερωτηματικά για τις αποφάσεις που έχουν (αν έχουν) ληφθεί:

«Τον Αύγουστο το @NavyGR παρέλαβε την ΤΠΚ 6 από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με το όνομα #ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Η 7η θα φέρει το όνομα #ΒΛΑΧΑΚΟΣ και έπεται η #ΓΙΑΛΟΨΟΣ Και τα 3 πλοία θα πλέουν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως θα ήθελαν οι 3 ήρωες των #ΙΜΙΩΝ».

Θα συνδεθεί η ναυπήγηση της 8ης ΤΠΚ με τη ναυπήγηση των φρεγατών; Τι κόστος έχει συμφωνηθεί; Θα πρέπει σίγουρα τις επόμενες ημέρες να δώσει λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού περιελάμβανε την κατασκευή τριών σκαφών τύπου Super Vita και υπεγράφη στις 07/01/2000.

Σύμφωνα με το ιστορικό που αναφέρει η ιστοσελίδα www.ellinikos-stratos.com:

Η ναυπήγηση πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με την εταιρεία Vosper Thornycroft να παρέχει τα σχέδια, την απαραίτητη λογιστική υποστήριξη και τον εξοπλισμό των σκαφών. Το ύψος του προγράμματος ανήλθε σε 150.000.0000.000 δραχμές με ΕΠΑ 19%. Στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων παραδόθηκαν 2 μεταχειρισμένα ναρκοθηρικά τύπου Hunt, ενώ προβλεπόταν το δικαίωμα προαίρεσης για 4 ακόμη σκάφη Super Vita.

Στις 28 Αυγούστου 2003 ασκήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης για δύο ακόμη πυραυλακάτους Super Vita, με συνολικό κόστος τα 268.160.554 ευρώ. Η κατασκευή τους ανατέθηκε ξανά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία VOSPER και η καθέλκυση της πυραυλάκατου “Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης” πραγματοποιήθηκε στις 06.04.2004. Νονά του πλοίου ήταν η ανιψιά του υποπλοιάρχου που σκοτώθηκε το 1941.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφηκε σύμβαση ύψους 299.000.000 ευρώ μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) για την προμήθεια δύο ακόμη Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ.

Πρόκειται για το έκτο και έβδομο σκάφος από την έναρξη του σχετικού προγράμματος, για την απόκτηση των οποίων ασκήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης της αρχικής σύμβασης.

Η παράδοσή τους προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί 46 και 52 μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης αντίστοιχα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα δύο νέα σκάφη δεν έχουν σχεδιαστικές τροποποιήσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα και μόνη διαφορά τους είναι ο εφοδιασμός με βλήματα επιφανείας-επιφανείας MM40 Exocet Block3 αντί των Block2 που φέρουν τα τρία αρχικά ΤΠΚ.

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα πληρωμών, οι σχεδιασμένοι χρόνοι παράδοσης μεταβλήθηκαν σε :

  • Ρ71 Ρίτσος: 9 μήνες από την πληρωμή (Ιανουάριος 2014)
  • Ρ78 Καραθανάσης: 24 μήνες από την πληρωμή (Απρίλιος 2015)
  • P79 Βλαχάκος: 34 μήνες από την πληρωμή (Φεβρουάριος 2016)

Τελικά ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε, με αποτέλεσμα εν έτη 2020 να μην έχει παραδοθεί ακόμη η τελευταία Super Vita. Να σημειωθεί ότι το P-72 «Καραθανάσης» παραδόθηκε στο ΠΝ χωρίς να είναι επιχειρησιακό, καθώς δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμα τα βλήματα MM-40 Block.3 Exocet!

Το Νοέμβριο 2020 ανακοινώθηκε ότι στις «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα τοποθετηθούν έως τις αρχές του 2021 οι πύραυλοι επιφανείας EXOCET.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο «τρέχουν» ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό και τα ναυπηγεία Ελευσίνας υπό τη νέα τους διοίκηση οι γαλλικοί πύραυλοι EXOCET block III με βεληνεκές 180 χλμ θα έχουν σύντομα «κουμπώσει» πάνω στις SUPER VITA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo