Υπ. Εξωτερικών: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 28-01-2021 22:18 Τελευταία ενημέρωση: 28-01-2021 22:18
Υπ. Εξωτερικών: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο αναφορικά με τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ανοικτά, στη βάση της αιρεσιμότητας, την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και ιδιαίτερα των Σκοπίων και της Αλβανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Αναφερόμενος, επίσης, στα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και έπρεπε ήδη να έχουν συζητηθεί από την ελληνική Βουλή, ο ίδιος είπε ότι «έχουν κατατεθεί στη Βουλή», αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα «δεν υπάρχει κάτι νεώτερο».

Η συζήτηση των μνημονίων συνεργασίας έχει ήδη μετατεθεί από το προεδρείο της Βουλής, εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν από μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι στην περίπτωση που κληθεί να τοποθετηθεί, θα τα καταψηφίσει.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Euronews, ερωτηθείς για το βέτο που προβάλει η Βουλγαρία στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είπε ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά των Δυτικών Βαλκανίων. Και ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα «ως χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την επίλυση των διαφορών τους με κάθε δυνατό τρόπο».

Παρά ταύτα, όταν ερωτήθη εάν η Αθήνα πρόκειται να αναλάβει «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» και να παίξει «το ρόλο διαμεσολαβητή», περιορίστηκε να πει πως «η πρωτοβουλία ίσως είναι μια πολύ δυνατή λέξη» και πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει «να τους βοηθήσει όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo