Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θανάσης Αργυράκης 27-01-2021 16:08
Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης: Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Για ποιες άλλες χώρες υπάρχουν αναφορές

Με ιδιαίτερες αναφορές αρκετών μελών της Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα της Α' Συνόδου, του 2021 της Συνέλευσης.

Στο ψήφισμα, πάντως, εκτός της Τουρκίας, αναφορές γίνονται και για αποφάσεις που έχει λάβει το Δικαστήριο, αλλά δεν τις εφαρμόζουν χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν και η Βουλγαρία.

Το ψήφισμα με θέμα «η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ», που συντάχθηκε βάσει της έκθεσης του Κύπριου βουλευτή, Κωνσταντίνου Ευσταθίου, εγκρίθηκε με 106 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 8 αποχές.

Στο «μικροσκόπιο» η Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, πολλοί από τους ομιλητές αναφέρθηκαν στη μη εκτέλεση αποφάσεων του ΕΔΔΑ από την Τουρκία.

Ενδεικτικά, ο Βρετανός βουλευτής, Τζον Χόουελ (John Howell), μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας, «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί» (EC/DA - European Conservatives Group and Democratic Alliance) έκανε ειδική αναφορά στις δύο χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΔΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ επισήμανε εκ νέου την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του Οσμάν Καβαλά (Osman Kavala) στην Τουρκία, παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Από τη μεριά του, επίσης, ο Ολλανδός βουλευτής, Τίνυ Κόξ (Tiny Kox), μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της «Ενωμένης Αριστεράς» (UEL - Unified European Left Group) αναφέρθηκε τόσο στην υποθεση Καβαλά, όσο και σε αυτήν του πρώην προέδρου του ονομαζόμενου φιλο-κουρδικού κόμματος, HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σημειώνοντας ότι η Συνέλευση θα πρέπει να στείλει μια σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι, εάν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει μέτρα.

Επίσης, η βουλευτής από την Τουρκία, Σένα Νουρ Τσελίκ (Sena Nur Celik), κατήγγειλε την Ελλάδα ότι, παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι «έχει καταδικαστεί τρείς φορές από το ΕΔΔΑ, συνεχίζει να αρνείται την ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας», όπως θέλει να χαρακτηρίζει η Τουρκία τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η ίδια, επίσης, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών, επειδή οι «εκλεγμένοι μουφτήδες στην Κομοτηνή και την Ξάνθη δεν αναγνωρίζονται από τη δεκαετία του 1990».

Το ψήφισμα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣΣΕ), «παρά την πρόοδο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τη συνεχή μείωση του αριθμού των αποφάσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, η ΚΣΣΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με διαρθρωτικά προβλήματα.

Πρόκειται κυρίως για αποφάσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας, όπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Εκφράζεται ανησυχία ιδιαίτερα για τις «αυξανόμενες νομικές και πολιτικές δυσκολίες» που περιβάλλουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι κανένα εθνικό νομοθετικό ή διοικητικό μέτρο ή νομοθετικές αλλαγές σε συνταγματικό επίπεδο δεν θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν αυτή τη διαδικασία. Εν προκειμένω, υπό το φως της γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας τον Ιούνιο του 2020, η Ρωσική Ομοσπονδία καλείται να αλλάξει τις πρόσφατες τροπολογίες στο Σύνταγμά της.

Εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για ορισμένα εμπόδια στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου που εκδόθηκαν σε διακρατικές υποθέσεις ή με διακρατικά χαρακτηριστικά.

Η ΚΣΣΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα και πλήρως τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ιδίως παρέχοντας επαρκείς πόρους στους σχετικούς εθνικούς δρώντες, και να δημιουργήσουν κοινοβουλευτικές δομές για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, η Συνέλευση συστήνει στην Επιτροπή Υπουργών να δώσει προτεραιότητα σε υποθέσεις που εκκρεμούν για πάνω από 5 χρόνια και να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά το Άρθρο 46 της Σύμβασης σε περίπτωση «έντονης αντίστασης από ένα κράτος», προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με φειδώ και σε πολύ εξαιρετικές περιστάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo