Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε σε ευρω-τουρκικό «οδικό χάρτη» για Μεταναστευτικό, ασφάλεια, άμυνα

Θανάσης Αργυράκης 27-01-2021 15:29 Τελευταία ενημέρωση: 27-01-2021 15:31
Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε σε ευρω-τουρκικό «οδικό χάρτη» για Μεταναστευτικό, ασφάλεια, άμυνα
«Χάρις στις κοινές προσπάθειες Τουρκίας και ΕΕ, καταφέραμε να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης»

Συμφωνία ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΕ και την Άγκυρα για τη διαμόρφωση «οδικού χάρτη» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αρχής γενομένης στους τομείς του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, της ασφάλειας και της άμυνας, ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Κατά την 8η Διάσκεψη Wittenburg, όπου συμμετείχε και ο Ολλανδός ομόλογός του, Στεφ Μπλόκ, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε:

«Την περασμένη εβδομάδα, στις συναντήσεις μου με αξιωματούχους της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για έναν Οδικό Χάρτη και να προβούμε σε συγκεκριμένα βήματα για την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος.

Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με αυτόν τον Οδικό Χάρτη με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Η εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Θα συμβάλλει και θα επιδράσει σε ένα πολύ ευρύ φάσμα πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας».

Επίσης, αφού σημείωσε ότι, «χάρις στις κοινές προσπάθειες Τουρκίας και ΕΕ, καταφέραμε να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης», το 2016, υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι σε αυτόν τον τομέα «υπάρχει μια πραγματική εταιρική σχέση», ενώ ανέφερε πως η Τουρκία «ως υποψήφια χώρα» για ένταξη στην ΕΕ, «δεσμεύεται στο υψηλότερο επίπεδο».

Όσον αφορά τις «προσδοκίες» της Άγκυρας και τις κινήσεις της στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, έτσι όπως αυτές διαμορφώνεται πλέον, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε:

-«Απαιτούμε επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και της Τελωνειακής Ένωσης» με την ΕΕ.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία προσδοκά στη συνδρομή της Ολλανδίας, ειδικά στο Μεταναστευτικό. Εξάλλου, όπως ανέφερε, «η Ολλανδία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για τη μετανάστευση».

-«Αναμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση».

-«Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

-«Συνομιλούμε με τη Γαλλία σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών μας».

-«Μια διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη χώρα». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αντιδράσεις στην ΕΕ και γενικότερα στη Δύση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

-«Υποβάλαμε προτάσεις για διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο και για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο».

'Εκλεισε, τέλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μια πραγματική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», προσθέτοντας ότι οι επαφές που είχε με την ΕΕ, «το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ συμφωνεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo