Βουλγαρία: Οι φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται μετά τους υγειονομικούς

Newsroom L&O 27-01-2021 14:14
Βουλγαρία: Οι φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται μετά τους υγειονομικούς
Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος που εξελίσσεται ωστόσο με πολύ αργούς ρυθμούς

Η Βουλγαρία ξεκίνησε σήμερα τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας στην πρωτεύουσα Σόφια καθώς η βαλκανική αυτή χώρα επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία για να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η χώρα αυτή των επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιάσει μέχρι σήμερα περίπου 29.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά τους εμβολιασθέντες πολίτες κατά κεφαλήν μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ.

"Αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε και πρέπει να την αρπάξουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτό τον ιό", λέει η Ουλιάνα Ντουμόβα, μια από τους 15 ενοίκους του οίκου ευγηρίας Νατντέζια που θα εμβολιαστούν.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική επειδή έχει παραγγείλει πολύ μικρές ποσότητες των εμβολίων της Pfizer-BioNTech και της Moderna-- τα πρώτα δύο που έχουν εγκριθεί προς χρήση από την ΕΕ.

Ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα παράδοσης έδειξε ότι η χώρα θα μπορέσει να εμβολιάσει περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ως το τέλος του χρόνου.

Η Σόφια έχει βασιστεί πολύ στο εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο έχει παραγγείλει 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά οι πληροφορίες ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενδεχομένως να καθυστερήσουν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

"Το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετά περιορισμένο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες, ένα σωρό εμπόδια που είναι πάνω από τον έλεγχό μας", δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό BTV ο Βεντσισλάβ Μουταφίσκι, ο επικεφαλής της εθνικής δύναμης κρούσης κατά της COVID-19.

"Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τακτικές παραδόσεις κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο", συμπλήρωσε.

Η Βουλγαρία έχει παραγγείλει περισσότερες από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι παραγωγούς με βάση το σχέδιο της ΕΕ και ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Αγκέλοφ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι η Βουλγαρία αναμένει να παραλάβει περίπου 260.000 δόσεις από την AstraZeneca μόνο τον Φεβρουάριο.

Πολλοί όμως πολίτες δεν είναι τόσο θετικοί. Ο δημοφιλής στη χώρα του τραγουδιστής της ραπ, ο " Itso the Gamble", είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους αργούς ρυθμούς.

"Ανησυχώ πολύ...ότι όταν θα έρθει η σειρά μου για το εμβόλιο...δεν θα υπάρχω εγώ", είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε ένα δημοφιλές τοκ σόου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo