Ατυχήματα και ζημιές στο αυτοκίνητο από λακκούβες και κακοτεχνίες στον δρόμο - Οι ευθύνες των δήμων και οι αποζημιώσεις

lawandorder.gr 27-01-2021 13:42 Τελευταία ενημέρωση: 27-01-2021 13:43
Ατυχήματα και ζημιές στο αυτοκίνητο από λακκούβες και κακοτεχνίες στον δρόμο - Οι ευθύνες των δήμων και οι αποζημιώσεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Όταν προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητο, από λακκούβα στο δρόμο, ο παθών μπορεί να αποζημιωθεί από τον δήμο.

Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος

Τα ατυχήματα και οι ζημιές σε οχήματα που προκαλούνται από κακοτεχνίες στον δρόμο δεν είναι ασυνήθιστα. Οι λακκούβες στην άσφαλτο και η διάτρηση του εδάφους βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη σε πολλές ελληνικές πόλεις και σε πολλούς δρόμους. Τα οχήματα των πολιτών συχνά καταστρέφονται από τους κακοσυντηρημένους δρόμους ή ακόμη χειρότερα, προκαλούνται τροχαία ατυχήματα.

Οι δήμοι σε όλη την χώρα είναι γεμάτοι από αξιώσεις αποζημιώσεων από πολίτες που υπέστησαν ζημιές στα οχήματα τους, που πιθανώς προκλήθηκαν από αυτές τις κακοτεχνίες. Από αυτήν την άποψη και δεδομένου ότι οι δήμοι είναι συνήθως οι αρμόδιοι φορείς για την ορθή συντήρηση των δρόμων, πρέπει να πληρώσουν τις ζημιές στους πολίτες. Το ζήτημα είναι ακανθώδες και λεπτό για να αντιμετωπιστεί έτσι απλά.

Λακκούβες και διαβρωμένοι δρόμοι, πληρώνει πάντα ο Δήμος;

Είτε είναι ο Δήμος, είτε η Επαρχία, η Περιφέρεια, ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας υπεύθυνος για την συντήρηση των δρόμων, φέρει παράλληλα το βάρος για ζημιές σε αυτοκίνητα ή τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην κακή κατάσταση της ασφάλτου, όλα αυτά φυσικά πρέπει πρώτα από όλα να επαληθευτούν. Στην πραγματικότητα η ζημία που προκλήθηκε, μπορεί να μην χρεώνεται πάντοτε σε όσους έχουν το βάρος της ευθύνης συντήρησης των δρόμων.

Η νομολογία βασίζεται πολύ σε αυτό, διότι είναι οι πολυάριθμες αποφάσεις δημιουργούν τετελεσμένα και στη συνέχεια γίνονται νομοθεσία. Η ζημιά του αυτοκινήτου λόγω λακκούβας ή η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, δεν προκύπτει πάντα 100% από την κατάσταση των δρόμων, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η υψηλή ταχύτητα του αυτοκινήτου ή απλά η έλλειψη προσοχής του οδηγού.

Τούτου λεχθέντος, είναι σαφές ότι τίποτα δεν σας εμποδίζει να ζητήσετε αποζημίωση για ζημιές από τον Δήμο ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, αλλά η απόδοση της αποζημίωσης δεν είναι πάντα αυτόματη και απλή.

Κατ 'αρχήν, ο νόμος προβλέπει ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πράγματα που του ανήκουν ή που έχει οριστεί υπεύθυνος για αυτά και στην περίπτωση αυτή, οι δρόμοι ανήκουν στο Δήμο, την Επαρχία, την Περιφέρεια ή παραδίδονται σε άλλους αρμόδιους φορείς. Επομένως, οποιαδήποτε ζημιά σε τρίτους προκαλείται από αυτήν την ιδιοκτησία (στην περίπτωση αυτή είναι οι δρόμοι) η ευθύνη ανήκει στον ιδιοκτήτη ή στον διαχειριστή.

Χτύπημα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, εξαιτίας μιας τρύπας στην άσφαλτο (επίσης το ίδιο ισχύει και για το πεζοδρόμιο ή τις διαβάσεις πεζών), που θα επιφέρει ζημιά στο όχημα ή το άτομο σας (ακόμη και ένας πεζός μπορεί να τραυματιστεί από μια τέτοια τρύπα), είναι ένας σημαντικός λόγος για να ζητήσετε αποζημίωση. Και ο Δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει τις ζημίες αυτές σε πολλές περιπτώσεις.

Τι κάνει γενικά ο Δήμος για να αποφύγει την αποζημίωση

Όπως είπαμε προηγουμένως, η αποζημίωση μπορεί να μην είναι τόσο απλή για να ληφθεί. Ο Δήμος έχει γενικά δύο τρόπους να αφαιρέσει την ενοχή του από πάνω του και να την αποδώσει εν όλω ή εν μέρει στον παθόντα. Ο φορέας μπορεί να ισχυριστεί τυχαία γεγονότα, ή το απρόβλεπτο του γεγονότος. Για παράδειγμα, τυχαίες περιπτώσεις που σχετίζονται με ξαφνικά καιρικά φαινόμενα. Μια νεροποντή για παράδειγμα, που αλλοιώνει την άσφαλτο αφήνοντας κάποιες τρύπες. Ή ο άνεμος που γίνεται η αιτία να πέσει ένα μεγάλο δέντρο στο δρόμο.

Ή ακόμα και οι αστραπές, το χαλάζι, και ούτω καθεξής. Στην πράξη, για οποιονδήποτε αιτία διαφορετική από την κακή συντήρηση, για τον οποίο έχει διαβρωθεί η άσφαλτος, ο δήμος μπορεί να αποφύγει την αποζημίωση των βλαβών που προκλήθηκαν από τους παραπάνω λόγους, αποδεικνύοντας ότι το συμβάν ήταν τυχαίο και συνέβη προτού να προγραμματίσει εργασίες συντήρησης το αρμόδιο προσωπικό.

Εκτός από το τυχαίο γεγονός, το οποίο μπορούμε να ορίσουμε ως τον τρίτο παράγοντα ενός συμβάντος στο οποίο ένας οδηγός πέφτει σε έναν λάκκο εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης της επιφάνειας του δρόμου, υπάρχει ένας διαφορετικός λόγος που συχνά επικαλούνται οι φορείς ως επιχείρημα για να αποφύγουν μια αξίωση αποζημίωσης.

Η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι μέγιστη και στο δικαστήριο όταν ένας αυτοκινητιστής μηνύσει τον δήμο, ο δήμος θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το σφάλμα οφείλεται στον πολίτη, κατηγορώντας τον για απόσπαση ή έλλειψη προσοχής, οπότε ο πολίτης πρέπει να αποδείξει το αντίθετο, δηλαδή ότι η λακκούβα δεν είχε ούτε σήμανση ούτε ότι ήταν ορατή.

Στην πραγματικότητα, ο δήμος κατηγορεί συχνά τον αιτούντα για αποζημίωση ότι δεν έχει δώσει την δέουσα προσοχή και εάν η τρύπα ήταν ορατή και αποδεικνύεται, η χορήγηση αποζημίωσης θα απορριφθεί από τους δικαστές που θα κληθούν να διευθετήσουν την διαφορά.

Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ληφθεί υπόψη για το δικαστήριο είναι επίσης η ώρα του συμβάντος (κατά τη διάρκεια της ημέρας στο φως του ήλιου είναι πιο δύσκολο να κερδηθεί). Τέλος η ταχύτητα του οχήματος μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο για την απόρριψη της αξίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo