Σεξουαλική παρενόχληση: Ας μην αφήσουμε το θέμα να «εξευτελισθεί»

Πέτρος Τρουπιώτης 26-01-2021 00:03
Σεξουαλική παρενόχληση: Ας μην αφήσουμε το θέμα να «εξευτελισθεί»
Οι συνεχείς, ανούσιες, ατεκμηρίωτες και μερικές φορές περίεργες καταγγελίες, μπορεί να απαξιώσουν το θέμα στην κοινωνία

Η θαρραλέα καταγγελία που έκανε η Ολυμπιονίκης Σ. Μπεκατώρου, μια κίνηση για την οποία, έστω και μετρά από τόσα χρόνια είναι σαφές ότι χρειαζόταν μεγάλη ψυχική δύναμη, άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για το συγκεκριμένο θέμα.

 Ένα παράθυρο ελπίδας για όλες τις γυναίκες που με τον ένα η τον άλλο τρόπο, έχουν «ενοχληθεί» σεξουαλικά στην εργασία τους και όχι μόνον.

Ένα παράθυρο ελπίδας και μια δυνατότητα να μιλήσουν και αυτές για ότι τους έχει συμβεί..

Αλλά το πιο σπουδαίο αυτής της κίνησης , είναι ότι δίνει την δυνατότητα σε όλες κοπέλες , γυναίκες, δέχονται αυτό το διάστημα κάθε είδους σεξουαλική παρενόχληση να πάρουν θάρρος και να αντιδράσουν την «βία» αυτή.

Μια «βία» που είναι ίσως πιο σκληρή από την βία των χεριών, μια και είναι ύπουλη , μπορεί να υπάρξει παντού και κυρίως είναι αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί.

Και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι ένας κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ήδη – και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς – για να υπάρξει ένα είδος θωράκισης όσων καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα , αλλά και τιμωρία όσων ευθύνονται. Όσων, εν πάσει περιπτώσει, δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.

Και βέβαια, η φυσική τιμωρία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, έστω και ως ένα είδος μικρής δικαίωσης του θύματος, ως ένα μέσο αποτροπής .

Η καταδίκη όμως στην κοινωνία, ο στιγματισμός πράξεων και ανθρώπων , είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμωρία και κυρίως το δυνατότερο αντικίνητρο , ώστε να μην υπάρχουν μιμητές όλων αυτών.

Γι' αυτό και το όλο θέμα είναι σαφές ότι πρέπει να διατηρηθεί μεν «ψηλά στην ατζέντα», όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει (με κάθε τρόπο) να προφυλαχθεί η σοβαρότητα του.

Και για να προφυλαχθεί θα πρέπει, παράλληλα με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που αυτή την στιγμή βλέπουν σιγά-σιγά το φως της δημοσιότητας, να μην μπούμε σε έναν πλειστηριασμό καταγγελιών , κάθε είδους, είτε γιατί έτσι «είναι η μόδα», «είτε γιατί είναι ώρα για δημοσιότητα», είτε κάτι αντίστοιχο.

Γιατί καταγγελίες του στυλ «κάποιος πολιτικός κάποτε προσπάθησε να με παρενοχλήσει στο ασανσέρ» ή άρθρα για το τι έχουν υποστεί στην επαγγελματική τους καριέρα κάποιες, όταν ορισμένες φορές είναι γνωστό ότι ίσως συνέβαινε και το αντίθετο, μπορούν να οδηγήσουν το όλο θέμα στην απαξίωση. 

Και αυτό δεν πρέπει να γίνει.

Οι κρατικοί μηχανισμοί αλλά και εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να κρατήσουμε το θέμα μέσα σε σοβαρά πλαίσια, όπως εξάλλου και είναι.

Να μην παρασυρθούμε από «καταγγελίες» κάθε είδους από πρόσωπα που επιθυμούν να βγουν και πάλι στο προσκήνιο ή απλώς νιώθουν πως πρέπει να αποτελέσουν και αυτές ένα μέρος του θέματος-θεάματος.

Η υπερβολική προβολή και μάλιστα ανούσιων , περίεργων και χωρίς κανένα είδος τεκμηρίωσης καταγγελιών , μπορεί να οδηγήσει το όλο θέμα σε απαξίωση στα μάτια της κοινής γνώμης.

Και αυτό θα είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει.

Το χειρότερο και για όσες πραγματικά υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση και για όσες υφίστανται τώρα αλλά και για την κοινωνία μας συνολικά…

Tο πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε να εξευτελισθεί….


[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo