Τι κόμισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας; - Το Παρίσι «πιέζει» την Αθήνα για πιο στενούς γεωπολιτικούς δεσμούς

Θανάσης Αργυράκης 25-01-2021 21:35
Τι κόμισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας; - Το Παρίσι «πιέζει» την Αθήνα για πιο στενούς γεωπολιτικούς δεσμούς
Άγνωστο παραμένει γιατί δεν έχει προχωρήσει η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία

Πίσω από τα χαμόγελα των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, τις «παράτες» που στήθηκαν στο προαύλιο του ελληνικού «Πενταγώνου» για την υποδοχή της Φλωράνς Παρλύ και τις υπογραφές για τα μαχητικά αεροσκάφη, Rafale, εκτός των εξοπλιστικών μπίζνες, η Γαλλίδα υπουργός φέρεται να κόμισε το μήνυμα των Παρισίων ότι η Γαλλία επιδιώκει ακόμα πιο στενές επαφές με την Ελλάδα σε αμυντικό και πολιτικό επίπεδο.

Παρά τις πληροφορίες και την έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα ότι επιχειρείται αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας, μετά από μια περίοδο «πολικών θερμοκρασιών» στις σχέσεις Παρισίων-Άγκυρας, η γαλλική πλευρά, και δια της υπουργού Άμυνάς της, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα, προσπάθησε να πείσει ότι ο δρόμος της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, αν υπάρξει, θα είναι μακρύς.

Πολύ περισσότερο, ότι προς το παρόν, οι όποιες προσπάθειες γίνονται, είναι σε τυπικό επίπεδο, ότι η εντύπωση αυτή κυρίως καλλιεργείται από την Άγκυρα, στο πλαίσιο της «επίθεσης φιλίας» της προς την ΕΕ, και ότι, αντίθετα, στόχος της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυνάμωση των δεσμών Παρισίων-Αθήνας.

Κάπως έτσι, εξάλλου, ερμηνεύονται οι συνεχείς αναφορές της Γαλλίδας υπουργού, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, σε σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που κάνουν και θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές και οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Απουσία αμυντικής συμφωνίας

Ωστόσο, από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Φλωράνς Παρλύ απουσίαζαν οι αναφορές για ενδεχόμενη υπογραφή ειδικής ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Κάτι που θα σήμαινε μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι δύο υπουργοί έκαναν τις δηλώσεις αποκλειστικά στην ΕΡΤ, ενώ δεν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ακόμα και σε περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των ΜΜΕ, λόγω κορονοϊού.

Παρά ταύτα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στις διμερείς αμυντικές σχέσεις, είπε ότι «θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο».

Επίσης, η Φ. Παρλύ έκανε λόγο για «φιλοδοξίες» και «προκλήσεις», τις οποίες, όπως είπε, «έχουμε τη βούληση να αναπτύξουμε και να αντιμετωπίσουμε αμοιβαίως». Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι «αυτή η δυναμική θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2021».

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, μόλις στο πρόσφατο παρελθόν, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν πως η ελληνο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία και οι αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων θα συνοδευτούν από ισχυρή ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει γιατί δεν έχει προχωρήσει.

Διπλωματικοί κύκλοι, επίσης, τόνιζαν ότι το Παρίσι βάζει στο «ευρωπαϊκό τραπέζι» το θέμα της ενεργοποίησης άρθρων περί συνδρομής της ΕΕ σε κράτη-μέλη του, τα οποία απειλούνται από τρίτους.

Οι φρεγάτες

Ενα ακόμα «φάκελλο» που κόμισε στις αποσκευές της η Φ. Παρλύ ήταν αυτός των γαλλικών φρεγατών Bellhara.

Η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε την «ελπίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να δούμε τη συνέχιση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα» και στον τομέα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Η στρατηγική και επιχειρησιακή σχέση -είπε- θα μπορέσει ίσως, σε κάθε περίπτωση ελπίζω, να εκφραστεί με νέες δυνατότητες και στο χώρο του ΠΝ. Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα στην Ελλάδα προτάσεις για να ανανεώσει τον στόλο των φρεγατών της και να διατηρήσει το χαρακτήρα της ναυτικής δυνάμεως».

Σύμφωνα με γαλλικούς διπλωματικούς κύκλους, συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για τις φρεγάτες, ενώ η γαλλική πλευρά φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει νέα πρόταση.

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι η «εξοπλιστική πίτα» θα πρέπει να μοιραστεί, εκτός των Γάλλων, και με άλλους «συμμάχους»(!).

Χτες, πάντως, ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, και πρώην διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, σε άρθρο του, αναφερόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό, έγραψε:

«Στόχος είναι, ιδανικά, με τη μορφή πακέτου, η απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, η αναβάθμιση των τεσσάρων Φ/Γ ΜΕΚΟ, μια ενδιάμεση λύση, με παραχώρηση δύο Φ/Γ, ενώ στα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνεται το κόστος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η εγχώρια προστιθέμενη αξία και ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, εφόσον λειτουργεί. Επιθυμητή είναι η ομοιοτυπία συστημάτων νέων Φ/Γ και Φ/Γ ΜΕΚΟ».

Ασκήσεις

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλύ, κατά τις δηλώσεις της, αφού επισήμανε ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται το μαχητικό αεροσκάφος, Rafale», επέμεινε ιδιαίτερα στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε:

- Στις ασκήσεις που «πολλαπλασιάστηκαν στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

- «Σην πρώτη σε μορφή τετραμερούς συνεργασίας με τους Ιταλούς και Κυπρίους συμμάχους μας τον περασμένο Αύγουστο».

- «Στην από κοινού άσκηση τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αίγυπτο», με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.

- Στην ανάπτυξη «σε λίγες μέρες σημαντικών αεροπορικών μέσων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αποστολής «Σκύρος». Αυτή η ανάπτυξη μακράς εμβελείας θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα “Rafale”, δύο Α400M “Atlas” και ένα MTT “Phoenix”».

- Στις «επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις».

- Στη «συμμετοχή της Γαλλίας στην αεροπορική διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνεται στην Ελλάδα, 12 με 22 Απριλίου, με τέσσερα «Μιράζ 2000» και οκτώ “Rafale” στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και την Ιταλία».

- Στη ναυτική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, «στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της αποστολής του αεροπλανοφόρου, «Σαρλ ντε Γκωλ», στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο θα συνοδεύσει μια ελληνική φρεγάτα.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo