Στην «κατάψυξη» μέχρι νεωτέρας οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Θανάσης Αργυράκης 25-01-2021 20:10
Στην «κατάψυξη» μέχρι νεωτέρας οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Εκτός από ορισμένες ήσσονος σημασίας κυρώσεις, ουδέποτε η ΕΕ έστειλε μήνυμα πυγμής στην Τουρκία

Οπως ήταν αναμενόμενο, με την επανέναρξη των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών και την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας προς την ΕΕ, μπαίνει στην «κατάψυξη» η προοπτική για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Αυτό επισημαίνει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DPA, το οποίο σημειώνει ότι «η ΕΕ παγώνει προς το παρόν τα σχέδια επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, λίγο μετά τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε: «Δεν αποφασίσαμε σήμερα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις».

Επί του παρόντος, σημειώνει το DPA, αφού δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, και με δεδομένο ότι ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν προς το παρόν.

«Όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Χ. Μάας. Κατά συνέπεια, οι θετικές εξελίξεις δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό τα θετικά μηνύματα από την Άγκυρα να έχουν διάρκεια. «Τότε -εξήγησε- θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και πάλι για θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Σημείωσε, δε, ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει επέκταση της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και την περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ για τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι το Οκτώβριο του 2020, εν μέσω των τουρκικών παράνομων, επιθετικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Είχαν, μάλιστα, εξουσιοδοτήσει τον Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να διαμορφώσει λίστα κυρώσεων, στην οποία, σταδιακά, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, θα προσετίθεντο και νέες κυρώσεις, ακόμα και σκληρές.

Ωστόσο, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ουδέποτε παρουσιάστηκε μια τέτοια. Κάτι που έκανε πολλούς να ομιλούν περί ανύπαρκτης λίστας κυρώσεων.

Σύμφωνα με φημολογία, πάντως, η λίστα ναι μεν υπάρχει, αν και «ελλειμματική», αλλά ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε. Πολύ περισσότερο, εκτός από ορισμένες ήσσονος σημασίας κυρώσεις, ουδέποτε η ΕΕ έστειλε μήνυμα πυγμής στην Τουρκία, μέσω κυρώσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2020, λοιπόν, παρ' ότι οι τουρκικές επιθετικες κινήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, και πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μεταθέσουν τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτιο του 2021.

Οι φιλο-ευρωπαϊκές δηλώσεις της Αγκυρας, η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, και οι συνεχείς επαφές Βρυξελλών - Αγκυρας με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο πλευρών, οδήγησαν στην «κατάψυξη» το θέμα των κυρώσεων.

Μένει να φανεί εάν τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά έως τον Μάρτιο ή θα υπάρξει νέα υποτροπή στις ευρω-τουρκικές και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ολα αυτά, βεβαίως, στο φόντο των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν σοβαρά τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo