Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ: Η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από πράξεις

Θανάσης Αργυράκης 25-01-2021 19:44
Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ: Η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από πράξεις
Κοινή πεποίθηση φαίνεται να είναι πως η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται η λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται το θέμα των περαιτέρω καταχωρίσεων στη λίστα των κυρώσεων, που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου (2020), ανέφερε ότι «η λίστα των νέων καταχωρίσεων δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Οι εργασίες συνεχίζονται», είπε.

Ευρω-τουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ζ. Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, προέβησαν σε ενημέρωση για τις επαφές που είχαν πρόσφατα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τις ίδιες πηγές, κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν, και σε μια συγκυρία οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, η Αγκυρα φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς και για την επανέναρξη των συνομιλιών πάνω στο πρόβλημα που διαρκεί δεκαετίες. «Δεν είμαστε δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών, φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου στους Μπορέλ και Μάας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κοινή πεποίθηση φαίνεται να είναι πως η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής. Πολύ περισσότερο, η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από χειροπιαστά βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Οικονομία και Μπάιντεν

Κατά τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η «νέα» στάση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους εξής παράγοντες:

1. Την απειλή των κυρώσεων.

2. Την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

3. Την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά τόνισε, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli («αιτία πολέμου»), η μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς το διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Ελληνο-τουρκικά, Κυπριακό

Μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Ζ.Μπορέλ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:

- Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «λάβαμε υπόψιν μας το σημαντικό μήνυμα που εστάλη από τις τουρκικές Αρχές, καθώς και τις χειρονομίες που έγιναν».

Ο Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε ακόμα ότι, κατά τις επαφές του με τον Μ. Τσαβούσογλου, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να κοιτάξουν προς μια καλύτερη συνεργασία και καλύτερη γειτονία».

- Η ΕΕ επισημαίνει «τη σημασία των επαφών με την Τουρκία» και τη διάθεσή της «να προχωρήσουμε και να εδραιώσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία».

- Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προσφέρει μία σταθερή βάση για την αντιμετώπιση διαφορών σε σχέση με θαλάσσια θέματα».

Ο Ζ. Μπορέλ, μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο εκνευρισμός που δηλητηρίασε τις σχέσεις το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο έχει σταματήσει, καθώς δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία ή δραστηριότητες γεώτρησης και σημείωσε ότι ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική και να τη χρησιμοποιήσουν θετικά, ούτως ώστε να επιτύχουν συμφωνίες».

- «Θα είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επί τη βάσει της σχετικής διαδικασίας. Οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσκληθεί με καθεστώς παρατηρητή, όπως συνέβη και σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών».

Ο Ζ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η ανησυχία μου -κατέληξε- είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και ότι, όλα τα θέματα που δυσκόλεψαν τις σχέσεις των δύο πλευρών το 2020, όπως στην Κύπρο ή τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θα πρέπει να διατηρηθούν σε ήρεμους τόνους, ούτως ώστε να υπάρξει μια καλή ατμόσφαιρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo