Άγκυρα για Διερευνητικές Επαφές: Μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, και το Αιγαίο

Θανάσης Αργυράκης 25-01-2021 19:12
Άγκυρα για Διερευνητικές Επαφές: Μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, και το Αιγαίο
Από τη δήλωση Καλίν στο twitter καθίσταται εμφανής η απόφαση της τουρκικής πλευράς να θέσει όλα τα ζητήματα που η ίδια θέλει στο τραπέζι

Παρά την ιδιαίτερη προβολή που έτυχε στην Ελλάδα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας -κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν είχε συμβεί σε τόσο μεγάλη έκταση- στα τουρκικά ΜΜΕ, μέχρι στιγμής, η προβολή είναι αρκετά μικρή.

Ωστόσο, το σίγμα της πρώτης συνάντησης, του 61ου γύρου των διερευνητικών, που είχαν σταματήσει, με τουρκική υπαιτιότητα το 2016, έδωσε, με ανάρτησή του στο twitter, ο χαρακτηριζόμενος ως το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια που είχαν να γίνουν διερευνητικές επαφές, έγραψε, ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. «Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Και έχουμε τη θέλησή μας για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων».

 

Αν κρίνει κανείς, πάντως, από τη δήλωση Καλίν στο twitter, καθίσταται εμφανής η απόφαση της τουρκικής πλευράς να θέσει όλα τα ζητήματα που η ίδια θέλει στο τραπέζι. Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου, Συμφωνία της Λωζάννης για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, Ανατολική Μεσόγειο κ.ο.κ.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά δημοσίως δηλώνει πως συζητά μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Αθήνα, από τη μεριά της, περιορίστηκε να αναφέρει, μέσω διπλωματικών πηγών, ότι «ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα».

Το γεγονός, πάντως, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθεί η συνάντηση, αυτή τη φορά στην Αθήνα, δείχνει πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα θέλουν να προβάλλουν τη «διάθεσή» τους για διάλογο. Πολύ περισσότερο, και η μια και η άλλη να δείξουν στη «διεθνή κοινότητα» ότι, εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν, υπεύθυνη θα είναι η άλλη πλευρά.

Να σημειωθεί πως η παρουσία του Ι. Καλίν απετέλεσε την «έκπληξη» της πρώτης συνάντησης. Κατ' αρχήν διότι δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο γνωστό από πριν, και κυρίως επειδή πρόκειται για τον «άνθρωπο» του Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που δείχνει ότι η Αγκυρα ήθελε να προβάλλει επικοινωνιακά αυτή τη συνάντηση, και να δείξει στη Δύση ότι είναι «πρόθυμη» για διάλογο.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ήταν αυτός που πήρε μέρος στη συνάντηση η οποία έγινε στο Βερολίνο, το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση στην οποία μετείχε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Ελένη Σουρανή, έγινε τότε με γερμανική πρωτοβουλία. Εκεί, ως λέγεται, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ωστόσο, η Τουρκία, προφασιζόμενη την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, συνέχισε τις παράνομες ενέργειές της στην Α.Μεσόγειο, με τον τουρκικό στόλο και το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis να πλέουν ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ετσι, η προοπτική της έναρξης διερευνητικών οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών έγινε στο πολυτελές κτίσμα, άλλοτε κατοικία σουλτάνων, «Ντολμά Μπαχτσέ». Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με κυβερνητικό αεροσκάφος.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Παύλος Αποστολίδης. Πρόκειται για τον ηλικίας 82 ετών πρώην διπλωμάτη, παλαιότερα γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα χειρίστηκε και την «υπόθεση Οτσαλάν», μετέπειτα επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, και το 2016 επίσης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν. Στη σύνθεση της αντιπροσωπείας, ακόμα, ήταν ο Αλέξανδρος Κουγιού και η Ιφιγένεια Καναρά.

Ο πρώτος έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος της χώρας μας στο Βατικανό καθώς και, παλαιότερα, στη Διεύθυνση ελληνο-τουρκικών υποθέσεων (Α4). Φέρεται να γνωρίζει καλά τα ελληνο-τουρκικά, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχει «φρέσκια» εικόνα σε αυτό το αντικείμενο. Το τρίτο μέλος της αντιπροσωπείας ουσιαστικά ήταν η «απεσταλμένη» -διευθύντρια του γραφείου- του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Από τουρκικής πλευράς, η «έκπληξη» ήταν ο Ι. Καλίν ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Η σύνθεσή της περιελάμβανε τον μόνιμο υφυπουργό, Σεντάτ Ονάλ, καθώς και τους ειδικούς στα ελληνο-τουρκικά, Τσαγκατάι Ερτσιγές, και Μπαρίς Καλκαβάν .

Ηδη, πάντως, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών γίνονται αισθητές από τις αναφορές στο τουρκικό, κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αναντολού.

Ο πρώην διπλωμάτης και Λέκτορας του Πανεπιστημίου, Μπασκέντ, Αχμέντ Ζεκί Μπουλούντς, λέγει ότι «η Ελλάδα προθυμοποιείται να συζητήσει μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και δη υπό την προϋπόθεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Κάτι που δείχνει ότι επιχειρεί να κερδίσει έδαφος». Εκτιμά, δε, ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αναμένεται να καρποφορήσουν».

Το πρακτορείο σημειώνει, επίσης, ότι, «σύμφωνα με ειδικούς, η Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες δείχνει ότι τάσσεται με την ειρήνη».

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς πριν την έναρξη των συνομιλιών, απέχουν πολύ από το να αποτελούν βάση συμφωνίας», ενώ τονίζουν ότι «η Τουρκία, με τη συμμετοχή στις διερευνητικές, στέλνει μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα ως προς την εύρεση διεθνούς υποστήριξης για τον δίκαιο αγώνα της σκοπό της και για τη σύναψη συμμαχιών».

Το Αναντολού, επίσης, παρουσιάζει τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρος του «Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των ‘‘Τούρκων’’ στη Ρόδο, την Κω και τα Δωδεκάνησα», Μουσταφά Καϊμακσί, να καλεί την Ελλάδα «να εγκαταλείψει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», να λέγει ότι «δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο», και να ζητάει αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας στη Ρόδο, την Κω και τη Θράκη»(!).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo