«Διάλογος» με παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα

Πέτρος Τρουπιώτης 25-01-2021 00:01
 «Διάλογος» με παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα
Ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Πολύ λίγες ελπίδες για το ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας –Τουρκίας , που ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, τρέφουν ι περισσότεροι διπλωμάτες στο υπουργείο των Εξωτερικών.

 Και αυτό για μια σειρά από λόγους, ανάμεσα στους οποίους και η γενικότερη αλλαγή στάσης του Προέδρου Ερντογάν όχι μόνον στα ελληνο-τουρκικά , αλλά και στην γενικότερη θεώρηση για τον ρόλο της χώρας του, τα τελευταία χρόνια.

Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να δείξει τόσο προς την πλευρά της Αγκύρας όσο και στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμη για ένα διάλογο επί της ουσίας, του μόνου όμως θέματος που θεωρούμε ως χώρα ότι υπάρχει. Δηλαδή, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Και φαίνεται πως η θετική ανταπόκριση της χώρας μας  σε διάλογο, αποτελεί ένα στοιχείο που αφοπλίζει όσους, σε Ευρώπη κυρίως αλλά και στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, έστω και αν η Άγκυρα προκαλεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα επίπεδα ενώ παράλληλα αμφισβητεί ακόμα και εθνικό μας χώρο.

Και αν για την Αθήνα, μια τέτοια κίνηση αποτελεί μια απόδειξη, προς φίλους και συμμάχους, ότι έχει όλη την καλή διάθεση για ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών, η Άγκυρα, χρησιμοποιεί την επανέναρξη του διαλόγου (που είχε διακοπεί με υπαιτιότητα της εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια -  Μάρτιος του 2016), για να ξεφύγει από «την δύσκολη θέση» στην οποία άρχισε να βρίσκεται.

 Η Τουρκική ηγεσία, είναι σαφές πως χρησιμοποιεί τις διερευνητικές επαφές, με τρείς στόχους.

Ο πρώτος είναι μια προσπάθεια, να αναστείλει τις προετοιμαζόμενες για τον Μάρτιο Ευρωπαϊκές κυρώσεις. Όταν υπάρχει  σε εξέλιξη διάλογος (έστω και … κωφών) είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να απαιτήσει  από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις.

Ο δεύτερος στόχος είναι να «δείξει καλή διαγωγή», προς την νέα Αμερικανική ηγεσία, που δεν φαίνεται να διάκειται ευνοϊκά προς την Άγκυρα, μετρά και τις κινήσεις της στην διεθνή σκηνή τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ελπίζει πως με μια τέτοια στάση, θα μπορέσει να καταφέρει, αν όχι να αποσυρθούν οι ως τώρα εφαρμοσθείσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον να μην εφαρμοσθούν σκληρότερες

Ο τρίτος στόχος, αφορά την χώρα μας. Θέτοντας , όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας (όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα ή ακόμα και τον εναέριο χώρο, αλλά και θέματα γκρίζων ζωνών) θεωρεί πως ή θα αναγκάσει την Αθήνα να μπει σε κάποια συζήτηση γι αυτά-με προφανές κέρδος για την Άγκυρα- ή να διακόψει τον διάλογο και έτσι να «χρεωθεί» αδιαλλαξία η ελληνική κυβέρνηση.

Είναι σαφές λοιπόν, πως σε αυτή την συγκυρία , η Άγκυρα έχει πολύ περισσότερους λόγους από την Αθήνα, να προβάλλει τον διάλογο, τον οποίο όπως φαίνεται παράλληλα , θα καθυστερεί για προφανείς λόγους. Όσο υπάρχουν συζητήσεις, τόσο η ίδια θα βρίσκεται –θεωρεί- στο απυρόβλητο Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας και την διαπραγματευτική ομάδα. Πως θα μπορέσει είτε να επιβάλλει στο διάλογο μόνον για τα θέματα που θέλει, είτε αφού κάνει σαφή σε όλους την στάση της Αγκύρας, να σταματήσει τον διάλογο, με τρόπο που να «χρεωθεί» μια τέτοια εξέλιξη στην νέο-οθωμανική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Και κάτι τέτοιο, αν χρειαστεί, θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η καθυστέρηση βοηθά, έστω κοντοπροθεσμα, τις επιδιώξεις του Ερντογαν.

 

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo