19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Πώς να μην θολώνουν τα γυαλιά οράσεως κατά την οδήγηση με μάσκα;


    Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος,
    Αυτοκινητιστικός συντάκτης
    Πρώτα απ’ όλα, να θυμάστε ότι η χειρουργική μάσκα είναι πολύ πολύτιμη καθώς προστατεύει τους γύρω μας από την μετάδοση της Covid. Ένα τρομερό αμυντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό. Γι’ αυτό οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί προς αυτό.
    Οδήγηση με μάσκα
    Όταν οδηγούμε μόνοι μας, η μάσκα είναι προαιρετική και μπορεί να φορεθεί κατ’επιλογή. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν, όταν υπάρχουν συνεπιβάτες, κάτι που σημαίνει πως η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική, καθώς πρέπει να τηρούνται τα αυστηρά προληπτικά μέτρα.
    Φακοί οράσεως που θολώνουν με την αναπνοή
    Η υποχρέωση μάσκας πρέπει να τηρείται, χωρίς μα και αλλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά με το τσουχτερό κρύο. Η ζεστή αναπνοή, σε ένα μικρό μέρος, εκτρέπεται προς τα γυαλιά οράσεως, σε όσους οδηγούς τα φοράνε. Ο αέρας εξατμίζεται και προκαλεί συμπύκνωση στην επιφάνεια των φακών. Έτσι δημιουργεί ένα ενοχλητικό θάμπωμα σαν φαινόμενο ομίχλης επειδή η αναπνοή είναι ζεστή και οι φακοί κρύοι.
    Εάν τα γυαλιά καθαρίζονται κατά την οδήγηση, αυτή η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη (και απαγορεύεται, αν και όχι ρητά). Θα ήταν καλή ιδέα να σταματήσετε με ασφάλεια, να καθαρίσετε τους φακούς και να φύγετε. Αλλά πόσες φορές θα πρέπει να γίνει αυτό εάν οι φακοί συνεχίζουν να θολώνουν; Επιπλέον, η μάσκα πρέπει να αγγίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Όσο περισσότερο την αγγίζετε, τόσο περισσότερο μολύνεται.
    Η μάσκα πρέπει να είναι απόλυτα προσκολλημένη στο διάφραγμα της μύτης. Αν είναι έτσι, ο εκπνεόμενος αέρας τείνει να βγαίνει μακριά από τα γυαλιά. Ένα σπρέι κατά του θολώματος είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της συμπύκνωσης της στους φακούς. Εάν σφίγγεται λίγο περισσότερο η μύτη, ο ζεστός αέρας δεν θα προκαλεί πλέον μεγάλη ζημιά.
    Είναι πρόκληση να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα. Δεδομένης της συνέχισης της πανδημίας, θα ήταν σκόπιμο να αξιολογηθεί αυτό. Μία δυνητική λύση είναι η οδήγηση με φακούς επαφής, ωστόσο δεν μπορούν να τους φορούν όλοι, ειδικά για παρατεταμένες ώρες.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ