Έρχεται το e-πινάκιο για δίκες - Σύστημα τηλεδιάσκεψης σε φυλακές και δικαστήρια

Μιχάλης Τεζάρης 24-01-2021 08:24
Έρχεται το e-πινάκιο για δίκες - Σύστημα τηλεδιάσκεψης σε φυλακές και δικαστήρια
Ύψους 16,7 εκατ. ευρώ η αξία του έργου - Μεταξύ άλλων προβλέπει την εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα

Ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή και την μείωση της γραφειοκρατίας και των συνεχών μεταγωγών κρατουμένων από τις φυλακές στα δικαστήρια κάνει η χώρα, με την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιάσκεψης στο σύνολο των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 16, 7 εκατομμυρίων, δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συστήματα τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και φυλακές

Το συγκεκριμένο σύστημα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθεί στον Άρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε πιστοποιημένους χώρους κατάθεσης μαρτύρων σε όλα τα δικαστήρια και τις φυλακές, σε ανακριτικά γραφεία και σε γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων της χώρας.

Αυτό θα είναι το e-πινάκιο

Το δεύτερο σκέλος του έργου αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την άμεση ενημέρωση της πορείας των πινακίων στο σύνολο των δικαστηρίων της χώρας και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων. Όταν ολοκληρωθεί το έργο οι δικηγόροι, οι διάδικοι και οι εμπλεκόμενοι στις δικαστικές διαδικασίες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων μέσω ειδικών εφαρμογών που έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα και τα tablets.

Mειώνεται η γραφειοκρατία και οι μεταγωγές

Με το νέο σύστημα θα μειωθούν δραστικά οι φυσικές παρουσίες κατηγορουμένων και μαρτύρων στις δικαστικές αίθουσες, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα κατάθεσης και εξέτασης μαρτύρων οι οποίοι κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκονται μακριά από το δικαστήριο. Οι μάρτυρες θα μπορούν να μεταβαίνουν σε κάποιον από τους πιστοποιημένους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους προκειμένου να καταθέτουν σε ζωντανή σύνδεση με το δικαστήριο.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να καταθέτουν και να εξετάζονται από τα δικαστήρια μάρτυρες και κατηγορούμενοι οι οποίοι είναι κρατούμενοι. Παράλληλα το νέο σύστημα, θα διευκολύνει τις καταθέσεις ευάλωτων μαρτύρων όπως είναι τα θύματα κακοποίησης και εκφοβισμού. Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Εσθονία. Μάλιστα στη Βρετανία έχει προκύψει ετήσια εξοικονόμηση 13 εκατομμυρίων λιρών. Ο ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να γνωστοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo