17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Τα πράσινα σχέδια του προέδρου Μπάιντεν για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία


    Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος,
    Αυτοκινητιστικός συντάκτης
    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα διατάξει τις κυβερνητικές υπηρεσίες περιβάλλοντος και μεταφορών να επανεξετάσουν τους χαλαρούς κανονισμούς που θέσπισε το επιτελείο του Donald Trump για τις εκπομπές και την κατανάλωση καυσίμου τον περασμένο Μάρτιο, ανέφεραν τα μέλη της «ομάδας μετάβασης», δηλαδή της ομάδας συνεργατών που προετοιμάζει την εγκατάσταση του νέου Πλανητάρχη στον Λευκό Οίκο.
    Οι κινήσεις του Τραμπ
    Η απερχόμενη διοίκηση είχε μειώσει δραστικά τους στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 των οχημάτων που παράγονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε σύγκριση με τα πρότυπα που είχε ορίσει προηγουμένως ο Ομπάμα. Ουσιαστικά ο Τραμπ είχε αναθεωρήσει τους στόχους από το 5% ετησίως μέχρι το 2025, μόλις σε 1,5%, ακυρώνοντας τον φιλόδοξο στόχο μείωσης της μέσης κατανάλωσης που θα έπρεπε να επιτευχθεί έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας από (περίπου 23 χλμ / λίτρο, έναντι του στόχου του Trump για 17 χλμ / λίτρο).
    Υποστήριξη για την Καλιφόρνια
    Ο προσανατολισμός του Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό ήταν γνωστός εδώ και αρκετό καιρό, ο οποίος είναι πολύ περισσότερο σύμφωνος με το όραμα του Ομπάμα σε σύγκριση με το δόγμα του απερχόμενου προέδρου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είπε ότι ήθελε να θεσπίσει, με τις δικές του πολιτικές, «φιλόδοξες παραμέτρους για εξοικονόμηση καυσίμων», σκοπεύοντας να τις διαπραγματευτεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τους εργάτες, τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους περιβαλλοντολόγους.
    Ακόμα εξέφρασε την πρόθεση του να διαφοροποιηθεί από την προεδρία του Τραμπ, πιέζοντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν την ανάκληση της εξουσίας της πολιτείας της Καλιφόρνιας να νομοθετεί αυτόνομα για τις ρυπογόνες εκπομπές. Ένα μέτρο του Τραμπ που είχε δημιουργήσει μια νομική διαμάχη με τους κατασκευαστές να παρατάσσονται σε αντίθετες πλευρές. Μέτωπα που είχαν ενοχληθεί μετά την νίκη Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, όταν ορισμένοι υποστηρικτές της κυβερνητικής αυτής πρωτοβουλίας (όπως η GM και η Nissan) απέσυραν την υποστήριξή τους για τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.
    Στόχος η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης
    Ο Μπάιντεν έχει δώσει σημαντικές υποσχέσεις σχετικά με την ενίσχυση της ηλεκτρικής κινητικότητας, θέτοντας την ως κορυφαία προτεραιότητα για την οποία δεσμεύεται να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να προσθέσει περισσότερα από μισό εκατομμύριο σημεία φόρτισης στο δίκτυο υποδομής των ΗΠΑ. Μεταξύ των διαφόρων προθέσεων του νέου προέδρου, λοιπόν, υπάρχει η εισαγωγή νέων φορολογικών εκπτώσεων για όσους θα αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα και για κατασκευαστές που σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν τα εργοστάσιά τους.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ