Τσαβούσογλου: Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό Φεβρουάριο, Μάρτιο - Ελπίζει σε «αποτελέσματα» στις διερευνητικές

Θανάσης Αργυράκης 23-01-2021 09:52
Τσαβούσογλου: Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό Φεβρουάριο, Μάρτιο - Ελπίζει σε «αποτελέσματα» στις διερευνητικές
Όπως είπε, ελπίζει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη να είναι «προσανατολισμένες σε αποτελέσματα»

Νέα διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία), προγραμματίζεται στη Νέα Υόρκη, στο τέλος Φεβρουαρίου ή στην αρχή Μαρτίου, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χτες, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως ελπίζει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας που ξεκινούν μεθαύριο, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, να είναι «προσανατολισμένες σε αποτελέσματα». ενώ, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία όμως δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί για να γίνει, είπε ότι η Αγκυρα θέλει να μετάσχουν σε αυτήν και τα κατεχόμενα. Κάτι που, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων Ελλήνων κρατικών στελεχών, απορρίπτει η Αθήνα.

Διερευνητικές

Κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας να προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, στην Ελλάδα, ο Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε κουραστικά ότι η χώρα μας εκδίδει Notam και Navtex μόνο και μόνο για να δεσμεύσει περιοχές και «συνεχίζει να προκαλεί».

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, μάλιστα, και παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως τον «ταραξία» της περιοχής, και την Τουρκία ως το «καλό παιδί», είπε ότι η Τουρκία «γνωρίζει τα παιχνίδια» των Ελλήνων, και γι' αυτό «δεν θα εγκαταλείψει την αποφασιστική στάση της».

Για τις διερευνητικές επαφές είπε πως ελπίζει ότι «θα είναι συνομιλίες προσανατολισμένες σε αποτελέσματα. Ελπίζω ότι μετά την 61η συνάντηση, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν». Ωστόσο, πρόσθεσε, «προκλήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, σαν κι' αυτές που κάνει η Ελλάδα, «δεν θα της είναι επωφελείς. Δεν χρειάζεται να γίνονται».

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι ήταν ένα από τα θέματα των συζητήσεών του με τους Ευρωπαίους παράγοντες, ενώ είπε ότι «σημειώνεται πρόοδος για την άτυπη συνάντηση 5 + τον ΟΗΕ».

Εξήγησε, επίσης, πως η Τουρκία ήδη «έλαβε πρόσκληση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Προσπαθούν να ορίσουν μια ημερομηνία. Στη Νέα Υόρκη στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες χώρες και ο ΟΗΕ».

Ο ίδιος ανέφερε πως «η ΕΕ επίσης δήλωσε ότι επιθυμεί να παραστεί ως παρατηρητής», για να προσθέσει ότι η Τουρκία «δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραστούν».

Να σημειωθεί πως στην τελευταία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρχικά η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να μετάσχει εκπρόσωπος της ΕΕ. Κάτι που, αντίθετα, ήθελαν Ελλάδα και Κύπρος. Τελικά, η ΕΕ παρέστη ως παρατηρητής.

Διάσκεψη για την Α.Μεσόγειο

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία πρότεινε ο Τ.Ερντογάν, και η ΕΕ συμφώνησε, αλλά εξετάζει εάν είναι δυνατή η διοργάνωσή της, ο Μ.Τσαβούσογλου επέμεινε ότι ή θα συμμετάσχουν και τα κατεχόμενα, ή δεν θα μετάσχει ούτε το κράτος - μέλος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία (!).

Βέβαια, κατανοώντας προφανώς ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να συναινέσει στον αποκλεισμό ενός κράτους - μέλους της, επειδή το θέλει η Αγκυρα, πρόσθεσε: «Ίσως μπορούμε να τις συνδυάσουμε σε μία ξεχωριστή μορφή». Τη συμμετοχή, δηλαδή, και ενός «μη κράτους» και ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Εφτασε στο σημείο, μάλιστα, να χαρακτηρίσει «περιττές προσεγγίσεις» της ΕΕ το κριτήριο να μην μετάσχει στη Διάσκεψη ένα ανύπαρκτο κρατικό μόρφωμα, αποτέλεσμα ξένης εισβολής και κατοχής σε έδαφος μια ανεξάρτητης χώρας.

«Οι χώρες της ΕΕ -είπε- δεν πρέπει να ακολουθούν περιττές προσεγγίσεις όπως "δεν τους αναγνωρίζουμε". Πρέπει να είσαι λίγο πρακτικός και ρεαλιστής. Δεν πρέπει να υπάρχει το "τους αναγνωρίζουμε" ή "δεν τους αναγνωρίζουμε". Εάν η μία πλευρά δεν θα συμμετάσχει, δεν έχει νόημα να συμμετάσχει το άλλο μέρος».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Τουρκία προτείνει «να παρευρεθούν στη Διάσκεψη όλες οι χώρες της Μεσογείου. Οχι μόνο οι παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι χώρες με εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo