Αρχισε ο ευρω-τουρκικός διάλογος - Με «Οδικό χάρτη» ξεκινάει το παζάρι Βρυξελλών-Αγκυρας

Θανάσης Αργυράκης 23-01-2021 08:37
Αρχισε ο ευρω-τουρκικός διάλογος - Με «Οδικό χάρτη» ξεκινάει το παζάρι Βρυξελλών-Αγκυρας
Ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για θετικό κλίμα και είπε πως ελπίζει ότι «με συγκεκριμένα βήματα θα καταστήσουμε αυτή τη διαδικασία μόνιμη»

Αρχίζει για τα καλά το παζάρι ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο, ως όλα δείχνουν, «εγκαινίασε» το ταξίδι Τσαβούσογλου στος Βρυξέλλες, και θα συνεχιστεί με την επίσκεψη που, ενδεχομένως, θα κάνει η ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα καθορίσει τον «οδικό χάρτη», με τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από ΕΕ και Τουρκία. Από αυτό το «παζάρι» θα εξαρτηθεί η επαναπροσέγγιση ή μη στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Ηδη, πάντως, και μόνον το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επιθετικές κινήσεις της στην Α.Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο και αλλού, κατάφερε να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, και αυτή τη στιγμή να συνομιλεί με τις Βρυξέλλες για τα «ανταλλάγματα» που θέλει να της δοθούν, είναι μια πρώτη επιτυχία της.

Η ΕΕ, από τη μεριά της, δείχνει ότι περιορίζεται στη χρήση του καρότου, δίχως καν να χρησιμοποιήσει το μαστίγιο, προκειμένου να αναγκάσει την Τουρκία να δώσει περισσότερα απ' ότι η Αγκυρα ευελπιστεί να πάρει. Σε όλους τους τομείς: Εκδημοκρατισμό, μείωση νεοοθωμανικής επιθετικότητας και ιστορικού αναθεωρητισμού, τέλος στην «εργαλειοποίηση» του ανθρώπινου πόνου των μεταναστών και προσφύγων ως όπλου εκβιασμού της Ελλάδας και της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως στρατηγικός στόχος της Αγκυρας, εκτός των άλλων, είναι να απομονώσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκόβοντας τα ελληνο-τουρκικά, και βεβαίως τις βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, από τα ευρω-τουρκικά.

Προωθεί, μάλιστα, αυτή τη θέση της, «πουλώντας» ως δέλεαρ στις Βρυξέλλες ότι θα έχει πολλαπλάσια οφέλη από τα ευρω-τουρκικά deal, από το να ασχολείται με τους «κακομαθημένους», όπως λένε Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, Ελλαδίτες και Κύπριους.

Οδικός χάρτης

«Στη συνάντησή μας με τον Μισέλ (σ.σ.Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), συμφωνήσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη», είπε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: «Για τα βήματα που μπορούν να γίνουν εφεξής. Ο υφυπουργός μας, ο Μισέλ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν (σ.σ. επικεφαλής της Κομισιόν), άτομα από την ομάδα του ύπατου Εκπροσώπου, Μπορέλ (σ.σ. Ζοζέπ Μπορέλ, Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ), καθώς και από την Τουρκία, θα δημιουργήσουμε μια ομάδα και θα εργαστούμε επί του οδικού χάρτη με άτομα που ο πρόεδρός μας θεωρεί κατάλληλα» (!).

Επίσκεψη

Παράλληλα, εξήγησε, ότι ο ίδιος απηύθυνε «και πάλι την πρόσκληση του προέδρου μας», στον Σ.Μισέλ και την Ο.Λάϊεν να επισκεφθούν την Τουρκία.

«Εχουμε κάνει -είπε- κάποιες προτάσεις σχετικά με την ημερομηνία. Θα το μελετήσουν. Θα έρθουν αν μια από αυτές τις ημερομηνίες είναι κατάλληλη. Εάν έχουν άλλες δεσμεύσεις, θα μας προτείνουν εναλλακτικές ημερομηνίες. Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά αμφότεροι οι πρόεδροι, της Κομισιόν και του Συμβουλίου, δήλωσαν ότι θέλουν να έρθουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Συμπλήρωσε, δε, πως «στις σχέσεις δεν αρκεί η μια πλευρά να έχει αυτή την επιθυμία και αποφασιστικότητα. Η ΕΕ πρέπει να είναι εξίσου αποφασισμένη».

«Παζάρι»

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά τη διήμερη επίσκεψή του, συνάντησε θετικό κλίμα και πως ελπίζει ότι «με συγκεκριμένα βήματα θα καταστήσουμε αυτή τη διαδικασία μόνιμη».

Σημείωσε ακόμα ότι «όλοι συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ είναι σημαντικές», αλλά ταυτόχρονα «όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα, και ότι δεν μπορούν να επιλυθούν όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Βέβαια, κατά την προσφιλή τουρκική τακτική, δεν παρέλειψε να ρίξει τις ευθύνες στην ΕΕ, λέγοντας ότι αν και «η Τουρκία έχει εκπληρώσει αυτό που της αναλογεί, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η EE δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ωστόσο, ανέφερε, «υπάρχει μία αποφασιστικότητα να καταστεί αυτή η διαδικασία μόνιμη, με συνεργασία, με τον καθορισμό οδικών χαρτών και με συγκεκριμένα βήματα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν».

Αφού ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος είναι βιώσιμος», σημείωσε πως η Αγκυρα «έχει δηλώσει με σαφήνεια τις προσδοκίες» της. Βέβαια, όπως είπε, «αυτό δεν είναι μονόπλευρο». Και «η ΕΕ έχει προσδοκίες από την Τουρκία».

Τα θέματα, λοιπόν, που έβαλε στο τραπέζι του «παζαριού» ο Μ.Τσαβούσογλου, ήταν:

-Μεταναστευτικό: Η Τουρκία ζητάει νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό,

-Τελωνειακή Ενωση: «Η επικαιροποίησή της -είπε ο Μ.Τσαβούσογλου- είναι ευεργετική για αμφότερες τις πλευρές», είπε.

-Είσοδος Τούρκων στην ΕΕ χωρίς βίζα: «Το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων -ανέφερε- αποτελεί υπόσχεση της ΕΕ».

Κατά την άποψή του, αυτό το αντάλλαγμα δεν το έχει δώσει ακόμα η ΕΕ «λόγω της επιρροής ευρωπαϊκών χωρών που δεν ήθελαν να εφαρμόσουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών και λόγω της ελαφρώς αυστηρής στάσης της Κομισιόν».

-Συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας»: Ως γνωστόν, βέβαια, η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτη κάθε αντικαθεστωτικό και σχεδόν όλες τις κουρδικές οργανώσεις. Ακόμα και εκείνους που μάχονταν τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, σε σημαντική μερίδα τζιχαντιστών, η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο και στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ τους χρησιμοποιεί ως φτηνούς μισθοφόρους της, κρέας για τα κανόνια.

Κατά τα λοιπά, ο Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε το «αφήγημα» ότι «η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να σταματήσει» και ότι, ως Τουρκία, «είμαστε πάντα έτοιμοι να εκπληρώσουμε τα κριτήρια» για ένταξη στην ΕΕ.

Βέβαια, όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικό ενταξιακό κριτήριο, απέφυγε κάθε τοποθέτηση.

Τέλος, παρουσίασε την Τουρκία ως τον «πατερούλη» του μουσουλμανικού στοιχείου που ζει στην ΕΕ, κάνοντας λόγο και πάλι περί «ισλαμοφοβίας» σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ολοκλήρωσε το τουρκικό «αφήγημα» καλώντας την ΕΕ να συνεργαστεί με την Αγκυρα στη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo