Τσαβούσογλου: Ισχύει η «απειλή πολέμου» για την Ελλάδα - Η επέκταση στο Ιόνιο δεν αφορά το Αιγαίο

Θανάσης Αργυράκης 23-01-2021 07:47 Τελευταία ενημέρωση: 23-01-2021 09:19
Τσαβούσογλου: Ισχύει η «απειλή πολέμου» για την Ελλάδα - Η επέκταση στο Ιόνιο δεν αφορά το Αιγαίο
Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από την Άγκυρα

Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η «απειλή πολέμου» (casus belli) προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσα από την έδρα της ΕΕ, μάλιστα, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε το περασμένο διήμερο.

«Η θέση της Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου δεν έχει αλλάξει», είπε. Και πρόσθεσε: «Η απόφαση που έλαβε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (σ.σ. Βουλή) δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εκτοτε, κανένα κόμμα ή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία δεν έχει υποχωρήσει από αυτή τη θέση, και όλοι έχουν την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι είναι εθνικό ζήτημα».

Ως γνωστόν, το 1995, η τουρκική Βουλή, με ψήφισμά της, «εξουσιόδοτησε» την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα στην περίπτωση που επεκτείνει τα ΕΧΥ πάνω από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.

Η Ελλάδα, βέβαια, όπως και όλες οι χώρες διεθνώς, έχει το δικαίωμα με βάση των διεθνές Δίκαιο να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα και ασκείται μονομερώς. Η Τουρκία, εξάλλου, έχει επεκτείνει, από το 1964 κιόλας, τα χωρικά ύδατά της στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

Επέκταση στο Ιόνιο

Οσον αφορά την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Βουλής για επέκταση των ΕΧΥ στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ο Μ.Τσαβούσογλου είπε:

«Η επιθυμία της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έκαναν ειδικά ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με άλλες χώρες για το Ιόνιο πέλαγος. Αυτό έχει ανακύψει και παλιότερα.

Εμείς είπαμε τότε ότι το Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με το Αιγαίο και ότι δεν θα επηρέαζε το καθεστώς του Αιγαίου εάν αύξαναν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Επομένως, δεν μας επηρεάζει».

Να σημειωθεί πως στο σχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το 2018, η πρόβλεψη ήταν για επέκταση των ΕΧΥ πέραν του ακρωτηρίου Ταίναρου, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα οποία, ανατολικά, «βλέπουν» στο Αιγαίο. Κάτι που δεν έγινε με την τωρινή απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Παρ' ότι, πάντως, ο Μ.Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η επέκταση στο Ιόνιο δεν «αφορά» την Τουρκία, αμέσως μετά έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δυναμιτίζει το κλίμα με τις δηλώσεις των Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων. Ενόψει, μάλιστα της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

«Ωστόσο -πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών- υπήρξαν και πάλι ορισμένες δηλώσεις για το Αιγαίο Πέλαγος», από ελληνικής πλευράς. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, οι ελληνικές δηλώσεις υπέπεσαν στην αντίληψη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συμπληρώσει πως όλα αυτά «δεν είναι χρήσιμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να αποφύγει τέτοιες δηλώσεις».

Ο Μ.Τσαβούσογλου, ακόμα, είπε πως οι δηλώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και «ειδικά του προσωπικού μου φίλου, Νίκου Δένδια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έγιναν «για να πει κάτι στο λαό της».

Και κατέληξε: «Αυτή η δήλωση δεν έχει ισχύ. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ακόμη και σε αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει κάποιες προκλήσεις, όπως έχω πει στους συνομιλητές μου στην ΕΕ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo