Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Εικόνα «μήνα του μέλιτος» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, στις Βρυξέλλες

Θανάσης Αργυράκης 21-01-2021 22:50
Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Εικόνα «μήνα του μέλιτος» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, στις Βρυξέλλες
Δεν φαίνεται να έγινε η παραμικρή νύξη για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Σε σχεδόν «ενθουσιώδεις» τόνους, κινείται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα παράγοντές της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες.

Σε αντίθεση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δεν φαίνεται να έγινε η παραμικρή νύξη για τις παραμικρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ούτε καν υπό μορφή προειδοποίησης πως, εάν η Άγκυρα επαναλάβει τις ίδιες επιθετικές πρακτικές της, η ΕΕ θα αντιδράσει με αυστηρά μέτρα.

Οι συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Μ. Τσαβούσογλου απέπνεαν τόσο «θετική» ατμόσφαιρα, λες και δεν βρίσκονταν, μόλις προ μηνός, τα τουρκικά πολεμικά πλοία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και της κυπριακής ΑΟΖ.

Λες και δεν σημειώνονται, ακόμα και σήμερα, προκλήσεις, όπως οι χτεσινές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά.

Λες και η Τουρκία δεν έχει εισβάλει τρεις φορές στη Συρία, ή δεν εμπλέκεται άμεσα στρατιωτικά στη Λιβύη και τον Καύκασο.

Οι ευρω-τουρκικές επαφές απέπνεαν κλίμα «μήνα του μέλιτος» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

Η μόνη, η οποία εμφανίστηκε πιο «συγκρατημένη» από τους Επιτρόπους, και απέφυγε τους διθυραμβικούς τόνους, ήταν η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, η οποία έγραψε στο twitter: «Ο διάλογος είναι απαραίτητος, αλλά περιμένουμε επίσης αξιόπιστες χειρονομίες επιτόπου».

 

Ανατολική Μεσόγειος

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνομιλίες του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, «έδωσαν την ευκαιρία να αποτιμηθούν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο πλαίσιο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020 και να συζητηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο κάλεσε τον ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για τον τρόπο προόδου.

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης, που βασίζεται σε αξίες και αρχές. Η συνάντηση μεταξύ Μπορέλ και Τσαβούσογλου επέτρεψε μια εγκάρδια, ειλικρινή και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχοινάς: Ώρα για θετικά βήματα

Από τη μεριά του, ο Επίτροπος για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τις μελλοντικές προκλήσεις. Μετανάστευση, ασφάλεια, επαφές μεταξύ ατόμων και ErasmusPlus. Συνεργασία στο επίκεντρο μιας ανανεωμένης ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας. Ώρα για θετικά βήματα». https://twitter.com/MargSchinas/status/1352288137326829569

 

 

«Ελπίζω να γυρίσουμε τη σελίδα στη σχέση μας και να συνεργαστούμε σε θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος με εποικοδομητικό και αμοιβαία επωφελές τρόπο», έγραψε από τη μεριά του στο twitter, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ.

 

«Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση με τον συνεταίρο μας για θέματα όπως Μετανάστευση και ασφάλεια», σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών, Ιλβα Γιόχανσον

 

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo