Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν την Παρασκευή τα ραντεβού για ηλικίες 80-84 ετών (βίντεο)

Newsroom L&O 21-01-2021 18:04 Τελευταία ενημέρωση: 21-01-2021 18:36
Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν την Παρασκευή τα ραντεβού για ηλικίες 80-84 ετών (βίντεο)
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, διεξοδικά στον εμβολιασμό

Παρά τα μέτρα τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500 και οι ηλικίες σε έξαρση είναι 45-54 και 65-74. «Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν και δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα προστασίας. Τη μάσκα, τις αποστάσεις, το αντισηπτικό. Στην Ελλάδα έχουμε 5.881 ενεργά κρούσματα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική και Βοιωτία. 

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι έχει καλυφθεί το 59% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπ. Υγείας βέβαια αναφέρθηκε και σε επιβράβευση των πολιτών που επέδειξαν ωριμότητα κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και δεν σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Μίνα Γκάκγκα: Το 20% των κρουσμάτων της Πορτογαλίας προέρχονται από τη μετάλλαξη

«Είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικά επίπεδο. Όμως μας απασχολεί η μετάλλαξη. Πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και είμαστε σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή». Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από την κυρία Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια του νοσοκομείου Σωτηρία, που συμμετείχε στην ενημέρωση. «Το άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να γίνει σιγά - σιγά, με μέτρο. Όλος ο κόσμος τήρησε τα μέτρα και στη διάρκεια των γιορτών. Αξίζει τον κόπο αυτή η συγκράτηση.» Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα

Θεμιστοκλέους: 400.000 ραντεβού για εμβολιασμούς

Σήμερα, 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 13.318 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, από την έναρξη της διαδικασίας, έχουν πραγματοποιηθεί 123.077 αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,13% του συνόλου.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρόσθεσε ότι από αύριο το απόγευμα ξεκινούν τα ραντεβού στις ηλικίες 80 - 84 ετών. 

Ο εμβολιασμός στα νησιά

Αναφορά στα 18 νησιά που θα μεταφερθούν τα εμβόλια, έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Στις 28 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε νησιά άνω των 3.500 κατοίκων και σε πρώτη φάση θα αφορά όσους είναι άνω των 80 ετών.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό 1.000 - 3.500 κατοίκους. Εκεί ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με αεροπορικά μέσα. Κατ' εξαίρεση θα υπάρξουν περιπτώσεις μεταφοράς εμβολίων με θαλάσσια μέσα.

Για τα νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου.

Από 27-30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο, το νησί όπου θα γίνει η έναρξη της διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κυρία Γκάγκα επανέλαβε ότι είναι «απόλυτη προτεραιότητα όλων για να ανοίξουν γρήγορα. Το θέλουμε όλοι, νομίζω ότι θα ανοίξουν γρήγορα. Ας περιμένουμε την αυριανή εισήγηση της επιτροπής για να δούμε τι θα γίνει.»

Για τα εμβόλια ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι «η πρόνοια έχει υπάρξει, ο προγραμματισμός έχει υπάρξει, με αυτούς που κουβάλησαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Ήδη προστίθεται και δεύτερη κατηγορία, από 80-84 ετών. Κλείνονται τα ραντεβού με οργανωμένο, συντεταγμένο τρόπο.»

Ο υπουργός Υγείας, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που είναι ενεργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Με σταθερά βήματα, με προσοχή, με σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και με διαφάνεια θα προχωρήσουμε».

Η κυρία Γκάγκα πρόσθεσε ότι «μπορεί το εμβόλιο μπορεί να καλύψει τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Άλλωστε είναι καλύτερη σήμερα η κατάσταση, αφού μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε βελτιωμένο εμβόλιο, μέσα σε 6 εβδομάδες. Είναι αισιόδοξα τα πράγματα. Με λίγη υπομονή ακόμη και διατήρηση των μέτρων, θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι μέχρι το καλοκαίρι.»

Ο κ. Κικίλιας πάντως επανέλαβε ότι η νόσος αυτή είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, καθώς είναι θέμα λίγων ημερών για να επιδεινωθεί πολύ η επιδημιολογική καμπύλη. 

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα μερικό lockdown. Ανοίγουμε σιγά-σιγά. Δείτε πώς ήταν η Πορτογαλία πριν από 15 μέρες και πώς ήταν η Βρετανία πριν από τρεις εβδομάδες. Πήραμε έγκαιρα τα όποια μέτρα, ο κόσμος έχει μάθει να φοράει τη μάσκα. Δεν μπορούμε να μείνουμε κλειδωμένοι για 1,5 έτος, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.»

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό να παραχθούν εμβόλια στην Ελλάδα. Όμως συνολικά η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να παράξει εμβόλια σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Όταν τα εμβόλια θα έρχονται σε μεγάλα νούμερα και εξασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των πολιτών, τότε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης θα πρέπει να στηρίξουμε και όλους αυτούς που έχουν ανάγκη».

 

Δείτε βίντεο από την ενημέρωση για τον εμβολιασμό από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo