Η Σερβία καταθέτει αγωγές για τα θύματα από τις ραδιενεργές βόμβες Κλίντον

Newsroom L&O 21-01-2021 17:21
Η Σερβία καταθέτει αγωγές για τα θύματα από τις ραδιενεργές βόμβες Κλίντον
Ο δικηγόρος σκοπεύει να λάβει αποζημιώσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ για καθένα από τα θύματα

Η Σερβία κατέθεσε τις πρώτες αγωγές εναντίον του ΝΑΤΟ από άτομα που υπέστησαν βλάβη από την έκθεση στο ουράνιο το 1999, κατά την διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ του τότε πρόεδρου Μπίλ Κλίντον και των λοιπων ΝΑΤΟϊκών χωρών, ανέφερε η βουλγαρική «Pan», επικαλούμενη τον δικηγόρο Σρντζάν Αλέξιτς.

Συνολικά, πέντε υποθέσεις θα κατατεθούν στα ανώτατα δικαστήρια των πόλεων του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ, του Κραγκούγιεβατς, της Νις και της Βράνας.

Τα θύματα είναι οι νεκροί και άρρωστοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) που βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Ο δικηγόρος σκοπεύει να λάβει αποζημιώσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ για καθένα από τους Σέρβους-θύματα, όπως σε περιπτώσεις στις οποίες οι δυτικοί Ευρωπαίοι στρατιώτες έλαβαν μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας ενώ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ κοντά σε ραδιενεργά πυρομαχικά και στους χώρους χρήσης τους.

«Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, ώστε η απόφαση των δικαστηρίων στη Σερβία να είναι υπέρ μας», δήλωσε ο Αλέξιτς.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τον Ιούνιο του 1999.

Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει των δυτικών ισχυρισμών ότι οι σερβικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή.

Πηγή: pronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo