Στην Αθήνα ο υφ. Εξωτερικών της Ρωσίας - Αμερικανός πρέσβης: Πρόκληση η Ρωσία και η Κίνα

Θανάσης Αργυράκης 21-01-2021 17:14
Στην Αθήνα ο υφ. Εξωτερικών της Ρωσίας - Αμερικανός πρέσβης: Πρόκληση η Ρωσία και η Κίνα
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε να πεί ότι «ο Αμερικάνος πρέσβης έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της χώρας του»

Στην Αθήνα θα βρεθεί την επόμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο φόντο των δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, περί του δικαιώματος της Ελλάδας, που απορρέει από το διεθνές Δίκαιο, για επέκταση των χωρικών υδάτων της, αλλά και τις αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, περί «εντεινόμενου ανταγωνισμού (σ.σ. των ΗΠΑ) με την Κίνα, τη Ρωσία κι άλλα αυταρχικά κράτη».

Πάιατ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση θα προωθήσουν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ 

Το ενδιαφέρον είναι ότι την αναφορά αυτή, με την οποία δίδεται το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπάϊντεν και στην περιοχή μας, έκανε ο Τ. Πάϊατ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασε ο Τ. Πάϊατ ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, και εάν η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία ως «πρόκληση», ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε να πεί ότι «ο Αμερικάνος πρέσβης έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της χώρας του», ενώ παρουσίασε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις ως καλές, κάτι που, όπως είπε, φάνηκε από την «επίσκεψη Λαβρόφ, πέρυσι τον Οκτώβριο, που πήγε πάρα πολύ καλά».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι ο Α. Γκρουσκό «έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει η Ελλάδα και η Ρωσία». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo