• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Τρέχουν» ελληνο-τουρκικές επαφές στο ΝΑΤΟ κατόπιν «πρόσκλησης» του Στόλτεμπεργκ

Θανάσης Αργυράκης 21-01-2021 16:36
«Τρέχουν» ελληνο-τουρκικές επαφές στο ΝΑΤΟ κατόπιν «πρόσκλησης» του Στόλτεμπεργκ
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργειου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επαφές «άτυπες», ενώ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για ελληνο-τουρκικές συνομιλίες»

Τις ελληνικές και τις τουρκικές αντιπροσωπείες, τόσο τις διπλωματικές όσο και τις στρατιωτικές, έχει καλέσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, προκειμένου να διεξάγουν έναν «παράλληλο» διάλογο υπό την εποπτεία της ηγεσίας του Οργανισμού.

Την παραπάνω πληροφορία, από την οποία προκύπτει σαφώς ότι, πριν τις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργειου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα, καθώς και η απόλυτη πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, εδώ και μέρες κάνουν λόγο περί «ελληνο-τουκρικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, έως τώρα, έχει αποφύγει να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνεται η πρωτοβουλία των «επικοινωνιακών» κινήσεων στην ηγεσία του ΝΑΤΟ και στην Άγκυρα. Και, προ μηνών, όταν, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Στόλτεμπεργκ πραγματοποιήθηκαν επαφές στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε γι' αυτές από την γραμματεία του Οργανισμού και τις δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων.

Τότε, μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Γ. Στόλτεμπεργκ -γνωστός για την τακτική των ίσως αποστάσεων απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, ακόμα και την περίοδο που ο τουρκικός πολεμικός στόλος μπαινοέβγαινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα- συμφωνήθηκε ο ονομαζόμενος «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» εντάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε και η ύπαρξη «κόκκινης γραμμής» ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία, πάντως, είναι άκρως αμφίβολο εάν έχει... λειτουργήσει. Μια τέτοια «άτυπη» κόκκινη γραμμή, πάντως, υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, και μεταξύ των στρατιωτικών ηγεσιών, εδώ και αρκετά χρόνια.

Οπως ανακοίνωσε ο Α.Παπαϊωάννου, την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα συναντηθεί και με τον Γ. Στόλτεμπεργκ. Ενα από τα θέμα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσον αφορά τον «μηχανισμό αποσυμπίεσης», όπως τον ονομάζει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, και τις συναντήσεις των ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπειών, διπλωματικών και στρατιωτικών, υπό την ηγεσία του Οργανισμού, ο Α. Παπαϊωάννου, τις χαρακτήρισε ως «άτυπες», ενώ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για ελληνο-τουρκικές συνομιλίες».

Πρόκειται, πρόσθεσε, «για επαφές της γραμματείας του ΝΑΤΟ με την πολιτική αντιπροσωπεία μας και την στρατιωτική. Δεν υπάρχει ελληνο-τουρκική συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «η γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει κάθε δικαίωμα να καλεί τους συμμάχους σε άτυπες συναντήσεις για να συζητήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΑΤΟϊκή πλευρά ζήτησε να συναντήσει την Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν υπάρχει θέμα διαμεσολάβησης. Ούτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Κι εμείς βεβαίως προσερχόμαστε σε αυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo