ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους Μπλιούμης-Καραμαλάκης σε Αεροπορία και ΕΛΑΣ

Newsroom L&O 21-01-2021 13:52 Τελευταία ενημέρωση: 21-01-2021 18:39
ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους Μπλιούμης-Καραμαλάκης σε Αεροπορία και ΕΛΑΣ
Αμετακίνητοι οι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ

Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ομοφώνως, αποφάσισε:

-Την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

-Την παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικά για τον Αντιπτέραρχο Μπλιούμη, αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ενδέχεται να αντικατασταθεί λόγω συμπλήρωσης της διετίας στην ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας, είναι ο αρχαιότερος όλων των αρχηγών όλων των Όπλων, η εμπειρία του, η ιδιαίτερη γνώση του τομέα του καθώς και οι χαμηλοί τόνοι που πάντοτε τηρεί, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παράταση της θητείας του για έναν ακόμα χρόνο. 

Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος καθώς επί της δικής του θητείας πραγματοποιήθηκε η συμφωνία για την προμήθεια των Rafale και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο ανώτατο επιχειρησιακό επίπεδο, αυτό των f-16 Viper. 

 

ΓΕΕΘΑ - Αμετακίνητος ο Φλώρος 

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης του Έβρου, και η συνολικά επιτυχημένη αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας όλο το 2020, από Έβρο έως Καστελλόριζο, πιστώνεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Η οργάνωση και ο συντονισμός όλων των Όπλων θεωρείται επίτευγμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, συνεπώς η παραμονή του στη θέση του, δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά ήταν αναμενόμενη.

ΓΕΣ - Επιτυχημένος ο Λαλούσης

Με την εμπειρία διοίκησης του Δ΄ Σώματος Στρατού να του έχει προσφέρει την απαραίτητη γνώση διοίκησης μεγάλου αριθμού στελεχών και αξιοποιήσης μεγάλης ποσότητας και υψηλής ποιότητας στρατιωτικού υλικού, ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ήταν αναμενόμενο να παραμείνει στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ όπως και έγινε.

Η κριση στον Έβρο, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, θεωρήθηκε και ήταν επιτυχημένη και, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, την πιστώθηκαν. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει τη φήμη του ήρεμου και του "doer", ότι δηλαδή φέρνει το αποτέλεσμα το οποίο του ζητείται και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραμονή του. 

ΓΕΝ - Επί του πεδίου κρίθηκε ο Πετράκης

Ο αντιναύαρχος ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης κλήθηκε για μία ολόκληρη χρονιά να διαχειριστεί την κρίση στον Αιγαίο και τις τουρκικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, το ναυτικό έπρεπε να κλείσει τις όποιες "τρύπες" υπήρχαν και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της "υβριδικής επίθεσης" που δέχτηκε η Ελλάδα ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του 2020. 

Το Αιγαίο παρέμεινε απόλυτα ελεγχόμενο από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, και όταν χρειάστηκε υπήρξε και δυναμική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Κανείς άλλωστε δεν ξέχασε, ούτε και στο ΚΥΣΕΑ, τον εμβολισμό του τουρκικού πλοίου KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, γεγονός το οποίο έστειλε το τουρκικό πλοίο για αρκετό καιρό στα ναυπηγεία προς επισκευή!

Η συνεχής επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου, ο εντοπισμός και το "κλείδωμα" των τουρκικών υποβρυχίων από τις ελληνικές δυνάμεις και η επί του πεδίου "επίδειξη σημαίας" και εθνικής κυριαρχίας από το ναυτικό μας, έκριναν σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo