Να ανοίξουν τα δικαστήρια ζητά και πάλι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Newsroom L&O 21-01-2021 12:42 Τελευταία ενημέρωση: 21-01-2021 12:43
Να ανοίξουν τα δικαστήρια ζητά και πάλι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Τι επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣΘ

Υπάρχει κίνδυνος για το κράτος δικαίου, όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται σύμφωνα με τον πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιο Κουτσοχήνα.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το μείζονος σημασίας ζήτημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, μετά από την συνεχιζόμενη πολύμηνη αναστολή της, έδωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας των δικαστηρίων ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου.

«Τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολόγιο γραφεία κοντεύουν να συμπληρώσουν περίπου ένα χρόνο αναστολής λειτουργίας, από τις 13 Μαρτίου 2020, με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο» σημείωσε ο κ. Κουτσοχήνας.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας και ότι πρέπει να γίνει διαχείριση της κρίσης. Πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας είναι ασφαλώς να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι από τον δημόσιο διάλογο για τις δραστηριότητες που μπορούν να επαναλειτουργήσουν απουσιάζει η συζήτηση για την ανάγκη πλήρους λειτουργίας της Δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Τα δικαστήρια δεν λειτουργούν παρά μόνο για κάποιες εξαιρέσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η μη λειτουργία πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Να δικάζονται όλες οι υποθέσεις με τους όρους που θέτει η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά αίθουσα (σήμερα προβλέπεται μέχρι 15) και να αποσύρονται μόνο οι πολυπρόσωπες δικές, ανέφερε ο κ. Κουτσοχήνας.

Ακόμη επισήμανε τα παρακάτω: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, το λιανεμπόριο , οι εκκλησίες, τα κομμωτήρια κλπ να συζητείται το άνοιγμα της εστίασης και των χιονοδρομικών κέντρων και να λείπει ακόμα και από την κουβέντα το άνοιγμα των δικαστηρίων.

Υπάρχει φυσικά και μια άλλη διάσταση, πέρα από την ανάγκη επαναλειτουργίας των δικαστηρίων προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, υπάρχει και το ζήτημα της επιβίωσης των δικηγόρων. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών στηρίχθηκαν από την πολιτεία και οικονομικά και υγειονομικά .

Υπάρχει κίνδυνος για το κράτος δικαίου, όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται κι  ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας παραμένει σε αναστολή επί μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει κίνδυνος για τον πλήρη εκτροχιασμό των χρόνων έκδοσης αποφάσεων με τη συσσώρευση όγκου υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα. Υπάρχει κίνδυνος με τη δημιουργία διαφορετικών τοπικών οικονομιών. Κάθε Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοι μου να αναμένουν τη νέα ΚΥΑ για να μάθουμε αν τη Δευτέρα θα δικάσουμε. Και μετά αναμένουμε την ερμηνεία των ρυθμίσεων της ΚΥΑ από τις διοικήσεις του κάθε δικαστηρίου. Οι ίδιες υποθέσεις σε άλλα δικαστήρια δικάζονται και σε άλλα όχι! Αναπόφευκτα προκαλείται μια ανασφάλεια δικαίου».

Πηγή: GrTimes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo