Πρώην Βασιλικό κτήμα, στο Τατόι:  Επιτέλους προχωρούν τα έργα

Πέτρος Τρουπιώτης 21-01-2021 08:23 Τελευταία ενημέρωση: 21-01-2021 08:26
Πρώην Βασιλικό κτήμα, στο Τατόι:  Επιτέλους προχωρούν τα έργα
Κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού τόλμησαν και κάνουν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες τώρα

      Μια προσπάθεια που πραγματικά πρέπει να στηριχτεί από όσους, ζουν τουλάχιστον, στην πρωτεύουσα και όχι μόνον, ξεκίνησε  εδώ και ένα περίπου χρόνο η κυβέρνηση. 

Πρόκειται για την προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής στο Τατόι, οπού τα πρώην βασιλικά κτήματα και της αξιοποίησης του τεράστιου αυτού χώρου, προς όφελος των πολίτων.

 Η περιοχή, μια πανέμορφη περιοχή , με κάθε είδους βλάστηση, επί χρόνια μένει αναξιοποίητη, εν μέρει για λογούς …ιδεοληπτικούς, θα μπορούσε να πει κανείς.

  Εκεί ήταν τα καλοκαιρινά ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας. Και ακριβώς γι αυτό (η έστω κυρίως γι αυτό) καμμιά ως τώρα κυβέρνηση , δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο.

 Να σώσει τα κτίρια που κατέρρεαν , να ανακαινίσει τα περισσότερα από αυτά και να διασώσει πάρα πολλά, χιλιάδες, αντικείμενα που υπάρχουν εκεί.

 Όσα δηλαδή έμειναν από τις διάφορες λεηλασίες που έγιναν όλες αυτές τις δεκαετίες.

 Καμμιά κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πει ότι θα ανακαινίσει τα κτίρια και να κάνει « μουσείο Βασιλικής ιστορίας της χώρας» Ένα Μουσείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως τουριστικός πόλος έλξης.

 Αλλά, δυστυχώς, ψευτοπροοδευτικές αγκυλώσεις, δεν επέτρεψαν να γίνει καμμιά κίνηση.

Μόνον που , είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα , είχε διάφορες περιόδους, μετρά την απελευθέρωση Βασιλικές οικογένειες και βασιλεία.

 Όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να το ξεχάσουν , η Βασιλεία στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

 Όπως και αν βλέπει κάνεις την πορεία της, θετικά η αρνητικά, δεν μπορεί να αρνηθεί το αυτονόητο. Ότι αποτελεί μέρος –και μάλιστα σημαντικό- της νεότερης ιστορίας της χώρας.

  Πολύ σωστά λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε (και ευτυχώς κινήθηκε γρήγορα το υπουργείο Πολιτισμού) να διασώσει όσα οικήματα μπορούν να διασωθούν και αναπαλαιώνει όλα τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

 Μάλιστα λέγεται ότι οι άμαξες που βρέθηκαν ίσως είναι μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ευρώπη.

   Και πολύ σωστά, παράλληλα, αναβαθμίζεται και όλη η περιοχή, ώστε να αποτελέσει έναν τεράστιο πόλο έλξης για τους πολίτες του λεκανοπέδιου.

  Διαβάζω στις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού πολιτισμού κ. Μενδώνη ότι  σύμφωνα με τις μελέτες «το έργο θα κινηθεί πάνω σε πολλές διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, Οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται, στην ανακτορική ενότητα του κτήματος ενώ στα συνοδευτικά κτίρια θα λειτουργήσουν ξενώνας πολυτελείας, χώροι ευεξίας, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και χώροι εκδηλώσεων. Θα δημιουργηθούν, παράλληλα, χώροι άθλησης και αναψυχής στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία κλπ ενώ προβλέπεται και η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.

Θα δοθεί επίσης έμφαση στην αναβίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας του κτήματος ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία ελληνικού αμπελώνα.»

  Τυχαίνει να επισκέπτομαι την περιοχή τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια, πρώτα ως παιδι-κατασκηνωτής και αργότερα ως περιπατητής, ιππέας, πατέρας με παιδιά και σκυλιά κλπ.

 Η περιοχή είναι ένας πραγματικά τέλειος τόπος, πολύ κοντά στην Αθηνά που μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο ξεκούρασης, άθλησης και αναψυχής για τους πολίτες.

 Και παράλληλα , μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος ιστορικής μνήμης. Κάτι που λείπει από την χώρα.

  Πρέπει λοιπόν να πω μπράβο τόσο στον Κ. Μητσοτάκη που τόλμησε την κίνηση αυτή, όσο και στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη , που παρακάμπτοντας ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις δεκαετιών , τρέχει το πρόγραμμα, ώστε σε 2-4 χρόνια, η περιοχή να έχει μια άλλη όψη.


ΥΓ :

Δεν θα πρέπει να παραλείψω να επισημάνω τον τεράστιο ρόλο του Σωματείου «Φίλοι του Κτήματος Τατοίου», που δραστηριοποιείται χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ιδιωτών που βοηθούν οικονομικά, όπως Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, που χρηματοδότησε την μελέτη βιωσιμότητας του έργου.


[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo