Θεσσαλονίκη: Βουτιά 70% στον τζίρο των δικηγορικών γραφείων μετά το «πάγωμα» στη λειτουργία των δικαστηρίων

lawandorder.gr 21-01-2021 08:06
Θεσσαλονίκη: Βουτιά 70% στον τζίρο των δικηγορικών γραφείων μετά το «πάγωμα» στη λειτουργία των δικαστηρίων
Στον «αέρα» βρίσκονται οι τακτικές δικάσιμοι όλου του φάσματος της δικαιοσύνης

Στον «πάγο» έχει μπει η λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, λόγω της κρίσης της πανδημίας. Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Μαυρίδης, τονίζει στο τοπικό μέσο Θεσσαλονίκης GRTimes.gr ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία, και όχι η δικαστική. Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας σύμφωνα με τον ίδιο, προτείνουν τηλεσυζήτηση υποθέσεων αστικού, διοικητικού και όπου είναι εφικτό ποινικού δικαίου.

Στον «αέρα» βρίσκονται οι τακτικές δικάσιμοι όλου του φάσματος της δικαιοσύνης, αφού οι μόνες υποθέσεις που δικάζονται λόγω κορωνοϊού, αφού στα δικαστήρια πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες δίκες και όσες επρόκειτο να παραγραφούν. Θα ήταν εφικτή η λειτουργία της δικαιοσύνης ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αν είχαν γίνει ψηφιακά βήματα, όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης.

«Υποθέσεις αστικού και διοικητικού δικαίου, θα μπορούσαν να εκδικάζονται ηλεκτρονικά και με πλήρη ασφάλεια. Το ίδιο και ορισμένες υποθέσεις ποινικού δικαίου. Είναι 100% εφικτό και έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε ξεμπερδέψει με τα 2/3 των υποθέσεων. Έχουμε καθυστερήσει δεκαετίες να κάνουμε τα αυτονόητα. Η κατάθεση των δικογράφων θα έπρεπε να είναι ηλεκτρονική. Το ίδιο και η έρευνα στα κτηματολόγια. Γιατί να ανοίξουν και να συνωστιζόμαστε, ενώ θα μπορούσαμε να τα διεκπεραιώσουμε ηλεκτρονικά και με ασφάλεια;», διερωτάται ο κ. Μαυρίδης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η πανδημική κρίση έχει κλονίσει και το επάγγελμα του δικηγόρου.

«Η δουλειά έχει πέσει κατά 60-70%. Είναι λογικό, όταν δεν γίνονται αγοροπωλησίες, συναλλαγές, όταν δεν γίνονται τακτικές δικάσιμοι για τα ποινικά. Η δικαιοσύνη ακολουθεί την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει ότι οι δικηγόροι δεν στηρίχθηκαν απ’ την πολιτεία, όπως στηρίχθηκαν άλλα πληττόμενα επαγγέλματα. Όπως εξηγεί, οι δικηγόροι δεν έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς υπήρχε μία βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους: να έχουν μειωθεί οι απολαβές τους το μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Τους μήνες εκείνους όμως, είχαν ανοίξει τα δικαστήρια. Απ’ τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, έχουμε δουλέψει μόνο αυτούς τους δύο μήνες, διότι τότε άνοιξαν τα δικαστήρια. Η κυβέρνηση πήρε όμως οριζόντια μέτρα. Έτσι, κανείς από εμάς δεν πήρε την επιστρεπτέα. Ακόμα συζητάμε το αστείο ποσό των 400 ευρώ, όπως είχαν υποσχεθεί και στους επιστήμονες», τονίζει.

Ο ίδιος κλείνοντας αναφέρει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, παρουσιάζοντας συνεχώς προτάσεις και εναλλακτικούς τρόπους για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική αναφορικά με την ηλεκτρονική λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Φαντάζομαι, δεν θα υπάρχουν οι υποδομές. Θα μπορούσαν όμως τα δικαστήρια να λειτουργούν με ραντεβού. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, που στηνόμαστε απ’ τις 9 το πρωί έξω απ’ τις δικαστικές αίθουσες περιμένοντας υπομονετικά να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της προηγούμενης υπόθεσης, πρέπει να τελειώσει», καταλήγει.

Πηγή: GrTimes/Νεκταρία Ψαράκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo